Jelikož jsme právě uprostřed houbařské sezóny, je naprosto pochopitelné, že budete chtít svůj úlovek nějak zúročit. Jednou z cest může být vepřové na houbách, které si připravíte na tři různé způsoby. Jak na něj? Na to se podíváme níže.
Houby lidé připravují mnoha různými způsoby. Nejčastěji z nich dělají smaženici a houbovou polévku kulajdu. Už jste ale někdy zkoušeli vařit vepřové na houbách? Pokud ne, inspiraci na tři jednoduché recepty vám nabídneme níže.
Pokud jste připraveni, tak můžeme začít.
Vepřové na houbách
Budete potřebovat: 4 plátky vepřového masa (ideálně plecko), sušené nebo čerstvé houby, 1 cibuli, 100 g anglické slaniny, 1 lžíci hladké mouky, máslo, 1 lžičku sladké papriky, sůl, pepř, olej
Na pánvi rozpusťte malé množství másla a dejte na něj opéct nakrájenou anglickou slaninu. Následně k ní přidejte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile má zlatavý nádech, přidejte do hrnce i maso a nechte ho osmahnout z obou stran. Aby mu nechyběla chuť, celý obsah hrnce osolte, opepřete a přidejte k němu i trochu papriky.
Následně do hrnce přidejte očištěné houby. Pokud jsou sušené, dejte si je před začátkem vaření na hodinu namočit, bude se vám s nimi mnohem lépe pracovat. Obsah hrnce podlijte vodou, přiklopte ho poklicí a hodinu ho za občasného kontrolování duste. Ke konci vyndejte maso, rozmíchejte mouku s vodou a touto směsí omáčku zahustěte. Vařte ještě 20 minut (spolu s masem) a můžete podávat.
Vepřové na houbách na smetaně
Budete potřebovat: 500 g nakrájené vepřové plece, 2 cibule, 2 lžíce sádla, houby, sůl, pepř, drcený kmín, podravku, zakysanou smetanu, hladkou mouku, vodu
Maso důkladně očistěte a nakrájejte ho na přiměřeně velké kostky. V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte k němu neosolené maso a větší kusy cibule. Maso nechte zatáhnout a teprve pak dejte do hrnce kmín, sůl, pepř a podravku. Následně přidejte houby, které můžete krátce předtím povařit v samostatném hrnci (takže vám vznikne něco jako houbový vývar). 1 l vody pak přidejte přímo k masu a následně ho cca 1 hodinu duste. Po hodině přidejte k masu vývar z hub a 250 ml smetany, kterou ještě předtím spojíte s malým množstvím mouky pro zahuštění. Vařte ještě asi 10 minut a máte hotovo.
Vepřové na houbách s koprem
Budete potřebovat: 600 g vepřové plece, 200 g hub, 1 zakysanou smetanu, 1 cibuli, máslo, pepř, sůl, kopr, hladkou mouku
Maso očistěte a nakrájejte ho na tenčí plátky. Poté ho z obou stran opepřete a osolte a orestujte ho na oleji z obou stran. Následně ho vyndejte. Do stejného hrnce dejte opéct nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Dejte zpátky do hrnce i maso, vše podlejte vodou a přiklopené nechte obě ingredience dusit. Po chvíli přidejte nakrájené a očištěné houby a pokračujte v dušení.
Jakmile maso dostatečně změkne, zahustěte omáčku jíškou, kterou připravíte z hladké mouky a smetany. Nakonec přidejte asi dvě lžíce nakrájeného kopru a obsah hrnce ještě dodatečně osolte. Přidejte na zjemnění kousek másla a po chvíli můžete podávat.
Máte nějakou vlastní variaci vepřového na houbách? Pokud ano, budeme rádi, když nám svůj recept napíšete do komentářů pod článkem.