Většina z nás nechodí denně do restaurace, což znamená, že si vaří doma. Někdy ale jedeme na dovolenou pod stan a najednou se musíme popasovat s vařením v přírodě. Abyste tuto disciplínu zvládli s grácií a neumřeli hlady, přečtěte si náš dnešní článek.
Existují situace, které jsou pro člověka dnešního světa celkem vzácné. Asi málokdo si dovede představit, že by se musel každý den vydávat na několikahodinový lov potravy, nebo že by musel vykuchávat právě zabité zvíře.
Podobně postapokalypticky (nebo alespoň nemyslitelně) nám často přijde i vaření v přírodě, ke kterému se dostaneme jen jednou za čas při kempování, či na táboře. (Spousta lidí ho dokonce nezažije vůbec.)
Čím se vaření v přírodě liší od toho normálního v kuchyni vám povíme v následujících několika odstavcích.
Způsoby, jak lze v přírodě vařit
Když jsme v přírodě, většinou nemáme příležitost zaběhnout si do supermarketu, nebo do restaurace pro něco vydatného k snědku. Pokud si nevezmeme instantní potraviny, které lze připravit tak, že do hrnku, nebo misky nalijeme trochu horké vody, musíme si poradit s nefalšovanou polní (či středověkou, chcete-li) kuchyní.
Vybrat si můžete buď:
- Vaření na ohništi
- Rožnění (na kovovou vidlici, nebo na klacek napíchnete maso a pomalu ho otáčíte nad ohněm)
- Grilování (existují speciální rošty, které postavíte nad ohniště a opékáte na nich třeba maso)
- Vaření na kameni
- Vaření v alobalu
- Vaření v popelu (běžně se tak připravují třeba brambory)
Před odjezdem z domu tedy nepodceňujte přibalení správné výbavy.
Na co si dávat při vaření venku pozor?
V přírodě je potřeba myslet trochu dopředu. To, nad čím by nás nikdy nenapadlo přemýšlet nám totiž může v řadě případů uškodit.
Mezi důležitá pravidla patří:
- Používat k vaření jen místa k tomu určená (nerozdělávejte oheň mimo oficiální ohniště, jinak můžete způsobit požár)
- Nikdy nenechávejte hořící, nebo uhasínající oheň bez dozoru
- Dostatečná časová dotace pro přípravu pokrmu (oheň není horkovzdušná trouba s ohřevem zvrchu a zespodu!)
- Používání výhradně balené, nebo převařené vody
- Eliminace zbytků, která by mohla přilákat medvěda, vlka, nebo jinou volně žijící šelmu
- Dobré uschování a utěsnění cukru, pečiva a jiných ingrediencí a pokrmů, které lákají mravence
- Chladící box na rychle se kazící potraviny (máslo, maso, salámy…)
Tipy, co nenechat doma
Nejlepší je nepodcenit přípravu. Před odjezdem mějte veškeré informace o tom, kde budete spát a jak se budete stravovat. (Možná je vaším cílem turistická chata s kuchyní.)
Pokud se ale chystáte do otevřené přírody, nebo do kempu, určitě s sebou mějte veškeré potřebné náčiní. I když vám zabere hodně místa v autě, nebo v batohu, na místě budete rádi, že jste ho nenechali doma.
Na seznamu mějte takové základy, jako:
- Je odolný kotlík, nebo hrnec
- Mřížka nad ohniště
- Zápalky a zapalovač (pro jistotu)
- Nůž
- Několik koflíků na pití
- Několik talířů a misek
- Příbor
- Prkénko
- Pytel na odpad
Kdo si na vaření na ohni netroufá, ten si může vzít na cestu propanbutanový vařič, který funguje podobně jako plynová plotýnka na klasickém sporáku. Dbejte však na správný postup používání. Jinak hrozí exploze.
Vařili jste někdy v přírodě? Pokud ano, jakému způsobu vaření dáváte přednost?