Pokud rádi cestujete a zároveň milujete saláty, je jen otázkou času, než si doma připravíte šopský salát. Jak ale rozpoznat správný recept od nesprávného? To a mnohem víc vám prozradíme v našem dnešním článku, ve kterém se budeme tímto druhem salátu podrobněji zabývat.
V první řadě si povíme, že šopský salát s mozzarellou není šopský salát. Správně do něj totiž patří balkánský sýr, nebo sýr feta. Zajímavé je na něm to, že se často podává během různých společenských akcí, u kterých nesmí chybět alkohol. (Dokonce existuje tradice, podle které dávkují ingredience do zálivky tři lidé na základě svých povahových vlastností.)
Ať už hodláte jíst šopský salát sami, nebo jím chcete ozvláštnit grilovací menu, připravte ho podle tradičního receptu. Uvidíte, že s náhražkami a jeho nápodobou se nedá vůbec srovnávat.
Pokud máte nachystané všechny ingredience, můžeme se pustit do práce.
Ingredience na šopský salát
Šopský salát se skládá jen z několika málo ingrediencí, které jsou (hlavně v sezóně) cenově velmi dostupné. Nemusíte se tedy obávat toho, že si uděláte díru do svého rodinného rozpočtu.
Budete potřebovat:
- 1 papriku
- 4 rajčata
- 100 g salátové okurky
- 100 g sýru feta
- Olivový olej
- 3 g petrželové natě
- Bulharskou směs koření
- Oregano
Bulharská směs koření (čubrica) na šopský salát obsahuje pískavici, saturejku, čili a sůl.
Příprava salátu
Příprava salátu je taktéž velmi jednoduchá. V podstatě jde jen o nakrájení zeleniny na malé kousky. Následně ji smíchejte ve velké míse vařečkou, nebo velkou lžící. Balkánský sýr, nebo sýr feta se ve většině případů přidává do salátu až nakonec. Stačí ho jen nastrouhat na trochu hrubším struhadle. (Kdo chce, může ho na salát rozdrobit ručně.) Nakonec se přidává i petrželka.
Příprava zálivky
Zálivka šopského salátu je na olejovém základu. Do něj přidáte buď připravenou směs koření čubrica, nebo do něj v preferovaném poměru nasypete jednotlivé druhy koření, které jsme vyjmenovali o pár řádků výše. S tím, že podle chuti můžete zkusit přidat i oregano a trochu octa, o kterém se prameny hovořící o tradičním šopském salátu zmiňují. (Podle tradičního postupu by měl ocet přidávat lakomec, který ho dá do zálivky jenom velmi málo.)
Nakonec zálivkou pokapejte zeleninu, přidejte zbytek ingrediencí (viz sýr a petrželka) a můžete podávat.
Také jste si oblíbili přípravu pravého šopského salátu? Nebo dáváte přednost jeho upraveným variantám?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Šopský_salát – Šopský salát (česky)