Milujete cizokrajné chutě a hledáte nové recepty, které budou obsahovat dary moře? Mezi oblíbené a v Česku snadno dostupné ingredience v poslední době patří například krevety, které je možné sehnat i v některých běžných obchodních řetězcích. Co z nich ale vykouzlit? Třeba čerstvý salát, který bude hotový během několika minut.
Krevety byly ještě v relativně nedávných časech považovány za luxusní zboží, ke kterému se jen tak někdo nedostal. Jak se ale naše země stále více otevírá okolnímu světu, postupně se na pulty dostávají i potraviny, které bylo možné sehnat jen ve specializovaných prodejnách. A tak se v mnoha českých jídelníčcích zabydlely například krevety, které patří k populárním darům moře.
Pokud ale o domácí přípravě krevet nic nevíte, může to následkem nedostatku inspirace skončit poměrně nevalně. Proto se podíváme na saláty, které zvládne i začátečník, a díky kterým nepřijde ani kreveta nazmar!
Recept na teplý krevetový salát
Budete potřebovat: 450 g středně velkých krevet – oloupaných a očištěných, 2 lžíce másla, 2 citrony, odšťavněné, 2 hlávky salátu, 2 rajčata, nakrájená, 1 avokádo – oloupané, zbavené jadřinců a nakrájené na kostičky, 2 řapíky celeru, nakrájené, 1 okurku, očištěnou a nakrájenou, ½ šálku strouhané mrkve, ⅓ šálku salátové zálivky vinaigrette
Ve velké pánvi rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte krevety a citronovou šťávu a vařte, dokud krevety nezrůžoví. Odstavte z ohně a nechte okapat. Ve velké míse natrhejte salát na kousky, přidejte rajčata, avokádo, celer, okurku, mrkev, vařené krevety a promíchejte. Doplňte oblíbeným dresinkem nebo zálivkou.
Recept na krevetový salát s avokádem
Budete potřebovat: 1 šálek vařených salátových krevet, 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, ⅓ šálku majonézy, 1 lžíci worcesterské omáčky, 2 lžíce chilli omáčky, sůl podle chuti, 2 avokáda podélně rozpůlená a zbavená jadřinců, 1 lžíce citronové šťávy, listy hlávkového salátu, 1 lžičku papriky, plátky papriček pimento na ozdobu
V míse smíchejte krevety, pažitku, majonézu, worcesterskou omáčku a chilli omáčku. Dochuťte solí. Krevetovou směs navrstvěte do půlek avokáda a pokapejte citronovou šťávou. Poloviny avokáda položte na listy salátu, které jste poprášili paprikou. Při podávání ozdobte proužky pimentovníku.
Recept na salát s grilovanými krevetami
Budete potřebovat: 1 lžíci olivového oleje, 2 ¼ lžičky javorového koření do udírny, 1 ½ lžičky citronové šťávy, 350 g oloupaných a očištěných krevet; Zálivka: ¼ šálku extra panenského olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy, 2 lžíce nasekaného koriandru, 1 lžíci balzamikového octa, sůl a mletý černý pepř podle chuti; Salát: 4 šálky míchaných zelených salátů nebo více podle chuti, ½ šálku tence nakrájené okurky, ⅓ šálku čerstvě uvařené kukuřice, ½ šálku nakrájeného rajčete, ¼ šálku nakrájené červené cibule, 1 avokádo nakrájené na kostičky
Ve skleněné míse smíchejte olivový olej, javorové koření a citronovou šťávu. Přidejte krevety a promíchejte. Uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni grilovat. V malé misce prošlehejte olivový olej, med, limetkovou šťávu, koriandr, balzamikový ocet, sůl a pepř. Zálivku dejte stranou.
Předehřejte vnitřní nebo venkovní gril na středně vysokou teplotu. Krevety navlékněte na špejle. Grilujte, dokud krevety nezrůžoví a nebudou neprůhledné, asi 2 minuty z každé strany. Sundejte je ze špejlí a dejte stranou. Na dno velké salátové mísy dejte míchanou zeleninu. Na zeleninu položte okurku, kukuřici, rajče, červenou cibuli a avokádo. Do středu salátu naskládejte grilované krevety. Pokapejte zálivkou a promíchejte. Ihned podávejte.
Máte nějaký vlastní recept na krevetový salát, který byste doporučili ostatním vyzkoušet?