Recept na rýžový nákyp

Když jsme chodili do školky a do školy, skoro každý ho nenáviděl. Ano, mluvíme o třesoucím se rýžovém nákypu, ke kterému nám zůstala averze až do dneška. Možná šlo ale jen o to, že nebyl správně připraven. Dejte mu šanci a zkuste některý z těchto vynikajících receptů, kvůli kterým dost možná změníte svůj názor.

Kvalita školkových a školních kuchyních je i ve 21. století mnohdy velmi diskutabilní. Zatímco někde se snaží vařit moderně, zdravě a chutně, jinde převládají trendy, které nás vrací o čtyřicet, či padesát let zpátky. Není tedy divu, že se receptury některých kuchařek neshledávají s chutěmi a požadavky dnešní mládeže.

Řada z nás to pocítila i sama na sobě. V jídelně nám bylo pravidelně předkládáno jídlo v takové úpravě, která v nás vyvolala takový odpor, že se mu snažíme vyhýbat i dnes. Což dobře ilustruje již zmíněný rýžový nákyp. 

pexels polina tankilevitch 4110251

Jelikož jsme optimisté, věříme, že by vám rýžový nákyp chutnal, kdyby vám ho někdo udělal podle současných kulinářských trendů. Jelikož nikdo z nás nemá (až na světlé výjimky) svou osobní kuchařku, najděte odvahu a vyzkoušejte některý z níže popsaných receptů. (Kdo chce, ten může rýžový nákyp zapéct v troubě, aby získal klasickou pevnou konzistenci.)

Krémový rýžový nákyp

Budete potřebovat: ¾ hrnku syrové bílé rýže, 2 oddělené hrnky mléka, ⅓ hrnku cukru, ¼ lžičky soli, 1 vejce, ⅔ hrnku rozinek, 1 lžíci másla, ½ lžičky vanilkového extraktu

Do hrnce nalijte 1 a ½ hrnku vody a přiveďte ji k varu. Následně do ní přidejte připravenou rýži. Snižte plamen a vařte ji po dobu 20 minut. V čisté hlubší pánvi smíchejte 1 a ½ hrnku uvařené rýže, 1 a ½ hrnku mléka, cukr a sůl. Společně vše restujte, dokud směs nezíská hutnou a krémovou konzistenci. (Trvá to asi 15-20 minut.) Nakonec k rýži přidejte zbývající mléko, celé vajíčko a rozinky. Nechte na ohni ještě zhruba 2 minuty, během kterých obsah hrnce neustále míchejte. Před podáváním do nákypu přidejte vanilkové aroma a máslo.

Božský rýžový nákyp se skořicí

Budete potřebovat: 1 lžíci másla, 4 hrnky mléka, ⅓ hrnku cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, ¾ hrnku nevařené bílé rýže, ½ hrnku rozinek, ¾ lžičky skořice, ½ hrnku šlehačky

pexels pixabay 71128

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Vezměte žáruvzdorný a dostatečně velký pekáč, který lze vložit do trouby a pořádně ho vymažte máslem. Do rendlíku dejte mléko, cukr a vanilkový extrakt a přiveďte k varu. Rýži s rozinkami a skořicí umístěte v rovnoměrné vrstvě na dno pekáč a vše přelijte mlékem. Promíchejte, přiklopte poklicí a dejte péct na 1 hodinu do trouby. (Pozor, obsah stále kontrolujte. Ideálně každých 20 minut během míchání.) 

Po hodině přidejte do nádoby šlehačku a opět vše důkladně promíchejte. (Tekutina ze šlehačky se poměrně rychle vypaří, takže nemějte strach, že bude nákyp příliš vodový.) Ihned podávejte. 

Rýžový nákyp s kokosovým mlékem

Budete potřebovat: 3 hrnky vody, 1 a ½ hrnku rýže basmati, 3 hrnky kokosového mléka, 1 a ½ hrnku cukru, ½ lžičky soli, 1 hrnek plnotučného mléka, 2 vejce, ¼ hrnku másla, 1 lžíci vanilkového extraktu, 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 plechovku slitých broskví, 1 hrnek rozinek

Do velkého rendlíku dejte vařit rýži s vodou. Jakmile bude tekutina vroucí, přiklopte ho pokličkou, snižte plamen a vařte po dobu 20 minut. Když je rýže hotová, smíchejte ji s kokosovým mlékem, cukrem a solí. Jakmile se začne vaše směs vařit, snižte teplotu a počkejte, dokud rýže nezíská krémovou konzistenci. (Trvá to zhruba 20 minut.) Nakonec do ní zamíchejte vejce a mléko a povařte ještě 2 minuty. 

Úplně nakonec do nákypu přidejte máslo, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek. Kdo chce, ten může před servírováním přidat i rozinky a nakrájené broskve.

pexels markus spiske 94443

Super rychlý rýžový nákyp s vanilkovým pudinkem

Budete potřebovat: 3 oddělené hrnky mléka, 1 hrnek rychle se vařící rýže (syrové), ⅓ hrnku rozinek, 1 balíček vanilkového pudinku

V rendlíku přiveďte k varu 1 hrnek mléka. Zamíchejte do něj rozinky a rýži. Jakmile se začne rýže vařit, sejměte ji z plamene, přikryjte ji poklicí a nechte ji 5 minut stát. Mezi tím si připravte vanilkový pudink. Ten následně zamíchejte do rýže. Tento pokrm lze servírovat jak studený, tak teplý.

Zdroje informací

https://www.allrecipes.com/recipe/24059/creamy-rice-pudding/ – recept (anglicky)

https://www.recipetineats.com/creamy-cinnamon-rice-pudding/ – recept (anglicky)

https://www.allrecipes.com/recipe/234371/creamy-coconut-milk-rice-pudding/ – recept (anglicky)

https://www.food.com/recipe/15-minute-vanilla-rice-pudding-109793 – recept (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář