Když jsme chodili do školky a do školy, skoro každý ho nenáviděl. Ano, mluvíme o třesoucím se rýžovém nákypu, ke kterému nám zůstala averze až do dneška. Možná šlo ale jen o to, že nebyl správně připraven. Dejte mu šanci a zkuste některý z těchto vynikajících receptů, kvůli kterým dost možná změníte svůj názor.
Kvalita školkových a školních kuchyních je i ve 21. století mnohdy velmi diskutabilní. Zatímco někde se snaží vařit moderně, zdravě a chutně, jinde převládají trendy, které nás vrací o čtyřicet, či padesát let zpátky. Není tedy divu, že se receptury některých kuchařek neshledávají s chutěmi a požadavky dnešní mládeže.
Řada z nás to pocítila i sama na sobě. V jídelně nám bylo pravidelně předkládáno jídlo v takové úpravě, která v nás vyvolala takový odpor, že se mu snažíme vyhýbat i dnes. Což dobře ilustruje již zmíněný rýžový nákyp.
Jelikož jsme optimisté, věříme, že by vám rýžový nákyp chutnal, kdyby vám ho někdo udělal podle současných kulinářských trendů. Jelikož nikdo z nás nemá (až na světlé výjimky) svou osobní kuchařku, najděte odvahu a vyzkoušejte některý z níže popsaných receptů. (Kdo chce, ten může rýžový nákyp zapéct v troubě, aby získal klasickou pevnou konzistenci.)
Krémový rýžový nákyp
Budete potřebovat: ¾ hrnku syrové bílé rýže, 2 oddělené hrnky mléka, ⅓ hrnku cukru, ¼ lžičky soli, 1 vejce, ⅔ hrnku rozinek, 1 lžíci másla, ½ lžičky vanilkového extraktu
Do hrnce nalijte 1 a ½ hrnku vody a přiveďte ji k varu. Následně do ní přidejte připravenou rýži. Snižte plamen a vařte ji po dobu 20 minut. V čisté hlubší pánvi smíchejte 1 a ½ hrnku uvařené rýže, 1 a ½ hrnku mléka, cukr a sůl. Společně vše restujte, dokud směs nezíská hutnou a krémovou konzistenci. (Trvá to asi 15-20 minut.) Nakonec k rýži přidejte zbývající mléko, celé vajíčko a rozinky. Nechte na ohni ještě zhruba 2 minuty, během kterých obsah hrnce neustále míchejte. Před podáváním do nákypu přidejte vanilkové aroma a máslo.
Božský rýžový nákyp se skořicí
Budete potřebovat: 1 lžíci másla, 4 hrnky mléka, ⅓ hrnku cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, ¾ hrnku nevařené bílé rýže, ½ hrnku rozinek, ¾ lžičky skořice, ½ hrnku šlehačky
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Vezměte žáruvzdorný a dostatečně velký pekáč, který lze vložit do trouby a pořádně ho vymažte máslem. Do rendlíku dejte mléko, cukr a vanilkový extrakt a přiveďte k varu. Rýži s rozinkami a skořicí umístěte v rovnoměrné vrstvě na dno pekáč a vše přelijte mlékem. Promíchejte, přiklopte poklicí a dejte péct na 1 hodinu do trouby. (Pozor, obsah stále kontrolujte. Ideálně každých 20 minut během míchání.)
Po hodině přidejte do nádoby šlehačku a opět vše důkladně promíchejte. (Tekutina ze šlehačky se poměrně rychle vypaří, takže nemějte strach, že bude nákyp příliš vodový.) Ihned podávejte.
Rýžový nákyp s kokosovým mlékem
Budete potřebovat: 3 hrnky vody, 1 a ½ hrnku rýže basmati, 3 hrnky kokosového mléka, 1 a ½ hrnku cukru, ½ lžičky soli, 1 hrnek plnotučného mléka, 2 vejce, ¼ hrnku másla, 1 lžíci vanilkového extraktu, 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 plechovku slitých broskví, 1 hrnek rozinek
Do velkého rendlíku dejte vařit rýži s vodou. Jakmile bude tekutina vroucí, přiklopte ho pokličkou, snižte plamen a vařte po dobu 20 minut. Když je rýže hotová, smíchejte ji s kokosovým mlékem, cukrem a solí. Jakmile se začne vaše směs vařit, snižte teplotu a počkejte, dokud rýže nezíská krémovou konzistenci. (Trvá to zhruba 20 minut.) Nakonec do ní zamíchejte vejce a mléko a povařte ještě 2 minuty.
Úplně nakonec do nákypu přidejte máslo, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek. Kdo chce, ten může před servírováním přidat i rozinky a nakrájené broskve.
Super rychlý rýžový nákyp s vanilkovým pudinkem
Budete potřebovat: 3 oddělené hrnky mléka, 1 hrnek rychle se vařící rýže (syrové), ⅓ hrnku rozinek, 1 balíček vanilkového pudinku
V rendlíku přiveďte k varu 1 hrnek mléka. Zamíchejte do něj rozinky a rýži. Jakmile se začne rýže vařit, sejměte ji z plamene, přikryjte ji poklicí a nechte ji 5 minut stát. Mezi tím si připravte vanilkový pudink. Ten následně zamíchejte do rýže. Tento pokrm lze servírovat jak studený, tak teplý.
Zdroje informací
https://www.allrecipes.com/recipe/24059/creamy-rice-pudding/ – recept (anglicky)
https://www.recipetineats.com/creamy-cinnamon-rice-pudding/ – recept (anglicky)
https://www.allrecipes.com/recipe/234371/creamy-coconut-milk-rice-pudding/ – recept (anglicky)
https://www.food.com/recipe/15-minute-vanilla-rice-pudding-109793 – recept (anglicky)