Za chvíli máme za dveřmi Velikonoce, takže je nejlepší čas začít s jejich přípravou. Zatímco ale mazanec už možná máte v malíku, třeba se poprvé chystáte na pečení staročeské velikonoční nádivky s vejci a uzeným masem, která je dobrá i samotná. Víte, jak na ni?
Snad o každém svátku hraje velkou roli jídlo, u kterého se setká celá rozvětvená rodina. K Velikonocům tradičně patří nabarvená vajíčka a mazanec, ale také například pečený velikonoční beránek či zajíček. (Záleží, na co z toho máte doma formu, ale v základě se obě zvířata pečou ze stejného těsta.)
A pak je tu ještě jedna slaná pochoutka, která si v posledních letech opět začíná získávat popularitu. Je jí staročeská velikonoční nádivka, po které se okamžitě zapráší.
Nevěříte? O tom se přesvědčíte, jakmile ji zkusíte.
Recept na skvělou velikonoční nádivku
Budete potřebovat:
- 30 g másla
- 7 bílých rohlíků
- 200 ml mléka
- 400 g uzeného masa
- 6 vajec
- čerstvé kopřivy (patří tam, ale můžete vynechat)
- 1 lžíci pažitky
- 1 lžíci petrželky
- Sůl, pepř
- Muškátový oříšek
- ½ lžičky prášku do pečiva
Postup
- Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky.
- Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek žloutky a bílky.
- Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky.
- Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Poté je zlehka vymačkejte a zbývající mléko vylijte.
- Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.
- Přimíchejte kostičky uzeného masa, přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte pekáček nebo zapékací mísu máslem.
- Ušlehejte bílky na tuhý sníh a opatrně je přimíchejte do směsi.
- Směs nalijte do připraveného pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
- Podávejte nádivku s kyselou okurkou a posypanou pažitkou.
- Pro zdůraznění chuti nádivky můžete použít různé druhy masa, například pečené vepřové maso nebo pečenou drůbež.
Nádivku můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť!