Někdy dojde každému z nás inspirace k vaření. Pak přichází čas na prozkoumávání časopisů o vaření. A různých webů. Někdy se nám do ruky dostanou i staré rodinné sešity s recepty, které si oblíbily naše maminky a babičky. Mezi nimi se poměrně často objevuje ražničí. Proto se na něj dnes zaměříme v našem dnešním článku.
Jelikož je ražničí recept na plechu, je poměrně snadné na přípravu. Do které můžete dokonce zapojit i děti. Za předpokladu, že už jsou dostatečně velké a manuálně zručné. Kromě toho, že budete mít ražničí rychleji hotové, je i trochu zabavíte. A možná i něco naučíte.
Ražničí je navíc zábavné i jíst. Kdo by nechtěl stahovat maso z kovové, nebo z dřevěné špejle? Je to tak zajímavé, že díky tomu možná vybíravější děti přesvědčíte o tom, že jíst maso a zeleninu je dobré. (Co si budeme povídat. Tyhle dvě složky bývají v dětském jídelníčku u mnohých dost problematické. Každá snaha o to udělat je zajímavější se proto dost cení.)
Jelikož času je málo a povinností spousta, níže vám nabízíme nejlepší nápady na ražničí a špízy.
Maxi špíz
Budete potřebovat: 2 velké cibule, 2 cukety, 3 barevné papriky, 600 g vepřové kýty, 6 špekáčků, 200 g moravského uzeného masa, sůl, pepř, olej, grilovací koření
Začněte přípravou zeleniny, kterou si nakrájíte na zhruba stejné kousky. Teprve až poté umyjte maso, očistěte ho a nakrájejte ho na zhruba podobně velké kusy jako zbytek. (První je zelenina proto, abyste ji nekrájeli na povrchu a s nožem, který je od masa.) Maso následně osolte a opepřete.
Vezměte nachystané špejle (je jedno, jestli kovové, nebo dřevěné) a na střídačku na ně napichujte všechny nakrájené ingredience, včetně masa. Okraje nechte volné. Díky tomu nebudou padat napíchané ingredience dolů. A bude také mnohem jednodušší špízy v troubě otáčet.
Rozehřejte troubu na 200° C. Mezi tím vyložte plech pečícím papírem a vedle sebe poskládejte všechny nachystané špízy. Jemně je pokapejte olejem a posypejte je vybraným kořením. Následně dejte ražničí do trouby. Pečte dozlatova a průběžně ho otáčejte.
Ražničí jako od maminky
Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 500 g vepřové plece, 500 g kabanosu, 200 g špeku, sůl a pepř
Maso pořádně umyjte a očistěte a nakrájejte ho na (alespoň přibližně) velké kostky. Dále nakrájejte kabanos, špek a zeleninu. Poté dochuťte maso solí, pepřem a případně i dalším kořením. (Za vyzkoušení stojí i marináda na ražničí. Přes noc naložíte maso do oleje a koření a poté ho napichujete na špíz.)
Takto nachystané ingredience napichujte na špejli, nebo na kovovou jehlu. Jehly následně naskládejte do hlubšího plechu, nebo do pekáčku a podlijte je malým množstvím vody. Přikryjeme poklicí a pečeme v troubě, dokud není maso měkké.
Rozdíl mezi ražničím a špízem
Mezi ražničím a špízem neexistuje prakticky žádný významný rozdíl. Oba tyto pokrmy se připravují tak, že se ingredience navlékají na kovovou jehlu, nebo na dřevěnou špejli. Poté se tepelně upravují na ohni. Či na grilu.
V některých rodinách se ale dělá ražničí ještě trochu jiným způsobem. Místo toho, aby se ingredience navlékaly na jehlu, nakrájené se dávají do jednoho hrnce a podlévají se vodou a olejem. (Do receptu mohou takto přijít i nakrájené, nebo celé žampiony.)
Tímto způsobem se maso pomalu peče do doby, dokud není hotové. Mezi tím se průběžně míchá a podlévá vodou (a případně i kapkou oleje). Následně se tento pokrm na způsob ražničí podává s uvařenou rýží, nebo s bramborovou kaší.
Na způsob tradičního ražničí se připravuje i řecké jídlo, kterému se říká souvlaki. Kromě vepřového a jehněčího masa se v dnešní době setkáváme i se souvlaki, které jsou připravené z kuřecího masa. Experimentovat lze ale i se šašlikem.
Ve své podstatě je ražničí/špíz celosvětově známým pokrmem. Jen si ho každá z kultur přizpůsobila vlastním preferencím a potřebám.
Připravovali jste někdy ražničí? Nebo se vám zdá být příliš pracné?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Špíz – Špíz (česky)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Suvlaki – Souvlaki (česky)
Dobrý den
Ražniči má dost jiný postup přípravy: Menší kusy vepřového masa, se naklepou, okoření dle chuti, případně obalí pouze v hladké mouce, případně v jemné strouhance, osobně jsem 40 let obaloval pouze v mouce, vloží na pánev s větším množstvím silně rozpáleného tuku, zprudka!!! se osmaží, odloží se na vyhřátý talíř, zakryje pokličkou 10 min. Nakrájíme na větší kousky cibuli, papriky, vysoký špek, případně jinou zeleninu dle chuti. Vše dohromady s masem postupně napícháme na jehly kovové či železné špízy, (Po slovensky RAŽNĚ, – chlapský, mužný) A dáme na prudší oheň, či elektrický gril. Za pět-deset minut pravidelného otáčení máme neskutečné perfektně propečené ŽRASÓÓ.
Podáváme s čím máte jen chuť, jen nesmí chybět posypané na slabé plátky nakrájené cibuli pouze na KOLEČKA, kterou posypeme taktéž ještě jemněji nakrájené pálivé papriky sušené, čerstvé je jedno jaké, (vše promícháme dohromady). Ideálně podávat na větším prkénku, ve kterém jsou vyvrtány otvory pro zapíchnutí jehel, na které je hora pečených brambor nebo pečiva do které kape výpek s masa, Dobru chuť
Dobrý den pane Igore, po menším průzkumu jsem dospěla k závěru, že způsob, jakým lidé připravují ražničí, existuje dvojí. První je ten, který popisujete vy. A pak existuje ten, který popisuji v tomto článku já. Jsem každopádně ráda, že jste se nám svěřil s tímto postupem, věřím, že ho někdo ze čtenářů rád vyzkouší.