Ve srovnání s jahodami a malinami nejsou ostružiny v našem jídelníčku až tak obvyklé. Poměrně často i kvůli tomu, že nevíme, co bychom z nich měli udělat. Ostružiny mají poměrně typickou chuť, která se nemusí hodit ke všemu. Jak s nimi tedy správně naložit?
Plodem ostružiníku jsou maliny a ostružiny. Když budete hledat ostružiník v přírodě, pravděpodobně si okamžitě všimnete jeho ostnů, které činí ze sbírání jeho plodů poměrně dobrodružnou aktivitu. Ovšem, vzhledem k látkám, které v sobě ostružiny mají, je trocha toho nepohodlí vykoupena mnoha benefity pro lidské zdraví.
Pro představu, v ostružinách objevíme třísloviny, vitamín A, malé množství vitamínu C, kyselinu jablečnou a mnoho dalších, včetně draslíku, železa, mědi, vlákniny a kyseliny listové.
Co když ale nechce jíst ostružiny čerstvé? V tom případě vyzkoušejte některý z níže uvedených receptů.
Ostružinová zmrzlina
Budete potřebovat: 9 lžic cukru, 1,5 kg ostružin, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku růžové vody
Ve větším rendlíku spolu dejte svařit vodu s cukrem a vařte do doby, dokud nezískáte hustý cukrový sirup. Následně ho stáhněte z plotny a nechte ho cca 10 minut vychladnout. Mezi tím rozmixujte v mixéru ostružiny, které pak smícháte s citronem a růžovou vodou. Pak přidejte cukrový sirup a směs nalijte do tvořítek na nanuky. Dejte je do mrazáku a počkejte alespoň 5 hodin.
Ranní vločky s ostružinami
Budete potřebovat: 1 hrnek čerstvých ostružin, ½ banánu, ½ hrnku mandlového mléka, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ hrnku ovesných vloček, ovoce na ozdobu
V mixéru společně rozmělněte ostružiny, banán, mandlové mléko a vanilkový extrakt. Tekutinu nalijte do misky a přidejte k ní vločky. Následně nádobu přikryjte a dejte ji stát do ledničky přes noc. Ráno ozdobte ovesné vločky ovocem a můžete podávat.
Salát s ostružinami
Budete potřebovat: rukolu, čerstvé ostružiny, rozdrobený sýr s modrou plísní; Na zálivku: ⅓ hrnku olivového oleje, ¼ hrnku limetkové šťávy, sůl, pepř
Připravte si zálivku ze všech ingrediencí a pořádně je promíchejte. Následně smíchejte všechny ingredience na salát a pokapejte je připravenou směsí. Ihned podávejte.
Salát z melounu a ostružin
Budete potřebovat: 3 hrnky nakrájeného melounu, 1 a ½ hrnku ostružin, 2 lžíce nakrájené čerstvé máty, šťávu z jedné limetky
Všechny ingredience smíchejte ve větší míse, posypejte je nakrájenou čerstvou mátou a vymačkejte na ně šťávu z celé limetky. Podávejte vychlazené.
Ostružinové máslo
Budete potřebovat: 450 g změklého másla, ⅛ hrnku kvalitního medu, ½ hrnku ostružin
V misce spolu smíchejte med s máslem, výsledkem by měla být hmota s nadýchanou konzistencí. Následně přidejte umyté ovoce a pořádně ho zamíchejte. Vůbec nevadí, když z něj pustí šťáva. Nakonec dejte máslo do čisté sklenice, ze které ho budete mazat na čerstvé pečivo.
Ostružinové ovocné rolky
Budete potřebovat: 480 g ostružin, 7 lístků máty, ¼ hrnku medu, limetkovou šťávu
Předehřejte troubu na 75 °C a vyložte plech čistým pečicím papírem. Všechny ingredience dejte do mixéru a udělejte z nich hladkou směs. Poté tekutinu nalijte na papír a rozetřete ji stěrkou. Pečte na nízkou teplotu cca 5-6 hodin. Po vyjmutí z trouby nechte plát cca 30 minut vychladnout a pak ho nakrájejte na delší obdélníky. Srolujte je a můžete podávat.
Používáte při vaření ostružiny, nebo s jejich přípravou zatím nemáte žádnou zkušenost?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostružiník – Ostružiník (česky)
https://www.countryliving.com/food-drinks/g2450/blackberry-recipes/ – 50 receptů z ostružin (anglicky)