S teplým počasím pomalu přichází čas salátů a nejrůznějších studených chuťovek. Pokud vás obyčejný olej nudí, můžete ho ozvláštnit příchutí česneku nebo bylinek. Kromě toho, že bude chutnat skvěle jako zálivka, můžete na něm opéct topinky, které pak můžete ozdobit zeleninou, masovou směsí nebo dalšími ingrediencemi, které máte rádi.
Když v obchodě míjíte regál s oleji, pravděpodobně si všimnete, že ty speciální jsou opatřeny odpovídající cenovkou. Vzhledem k tomu, že základ na výrobu speciálního oleje má doma téměř každý, je vlastně docela škoda nevyhradit jedno volné odpoledne menším kulinářským experimentům, které mohou povýšit vaše snažení na zcela novou úroveň.
Níže vám proto nabídneme několik tipů na výrobu česnekového a bylinkového oleje, které si při prvním použití jistě zamilujete.
Česnekový olej
Budete potřebovat: 1 palici česneku, 1 hrnek obyčejného olivového oleje
Začněte tím, že očistíte palici česneku a oloupete jednotlivé stroužky, které pak dáte do dostatečně velkého hrnce. Poté česnek zalijte olivovým olejem a začněte ho zahřívat na mírném plameni. Jakmile se začnou dělat kolem stroužků bublinky, olej nechte probublávat ještě cca 3 minuty. Následně snižte intenzitu plamene a počkejte 10 minut. Jakmile začne mít česnek nahnědlý odstín, odstavte česnekový olej z plotny a nechte ho v pokojové teplotě. Nakonec olej přelijte do vhodné nádoby.
Chutný bylinkový olej
Budete potřebovat: hrst čerstvé bazalky, 40 g petrželky, 40 g čerstvé pažitky, 500 ml olivového oleje, špetku soli
Do misky dejte studenou vodu a do poloviny hrnce dejte taktéž vodu, kterou následně přivedete k varu. Jakmile bude vroucí, spařte v ní na 30 vteřin nachystané bylinky, které pak dáte do misky se studenou vodou, kde je necháte cca 10 minut stát. Po vychladnutí bylinky rozmixujte v mixéru, přidejte k nim sůl a olej. Nakonec výslednou směs přelijte do vhodné nádoby.
Jaký je váš oblíbený recept na ochucený olej?