Omáčky dovedou ozvláštnit nejeden pokrm. Dají se dát na těstoviny, ale i k masu. S trochou invence do nich lze dát dokonce i čočku, nebo cizrnu. Dnes ale na rajskou, nebo na koprovku zapomeneme. Budeme se věnovat jedné z českých specialit, kterou je omáčka ze sýru Niva.
Možná si to při korzování po obchodě vůbec neuvědomujete. Ale sýr Niva je takové naše specifikum, které v mnoha zemích (a zvlášť za mořem) prakticky nikdo nezná. Ve své podstatě jde o napodobeninu známějšího sýra Roquefort, na který se vztahuje ochranná známka. O jeho historii se toho moc neví. Snad jen to, že pravděpodobně pochází z dob Rakouska-Uherska. I přes tyto nedostatky se ale jedná o jeden z našich nejoblíbenějších plísňových sýrů.
Dá se ale sýr Niva konzumovat i jinak, než jen jako pochutina k vínu?
Nivová omáčka – k jaké kuchyni se hodí a nehodí
Nivová omáčka je tak trochu univerzální kulinářský prostředek. Hodí se totiž jak k naší domácí, tak k zahraniční kuchyni. Ovšem, ke knedlíku (a je jedno, jestli k houskovému, bramborovému nebo špekovému) ji raději nedávejte. Příliš se nehodí ani k dlouho pečenému masu. Naopak se hodí na těstoviny, nebo k restovanému masu.
Nivová omáčka na 4 způsoby
Nivová omáčka ke steaku
I když steak z pořádného kusu masa sám o sobě moc vylepšení nepotřebuje, někdy můžeme mít chuť ho něčím vhodně doplnit. A právě v takovém případě může přijít ke slovu naše nivová omáčka.
Budete potřebovat: 150 g Nivy, 1 lžíci másla, hladkou mouku, 250 ml smetany na vaření, 1 lžičku hořčice, 100 ml vývaru, sůl, pepř, pažitku
Když vám zůstane trochu výpeku z masa, do pánve přidejte malé množství mouky. Tím si vytvoříte základ pro budoucí omáčku. Nezapomeňte míchat, protože mouka vám jinak udělá s výpekem hrudky. Dále přidejte hořčici a máslo.
Posléze do tohoto základu přidejte mléko a smetanu. Jakmile se všechny ingredience trochu prohřejí, nadrobte do nich sýr Niva. Nechte omáčku chvíli povařit, ochuťte ji solí, pepřem a pažitkou a můžete podávat.
Nivová omáčka s těstovinami
Těstoviny s omáčkou z Nivy jsou super rychlou záležitostí. Takže si je můžete nachystat jako rychlý oběd, nebo večeři.
Budete potřebovat: 100 g sýra Niva, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 250 ml smetany ke šlehání, 50 g Eidamu
Do rendlíku dejte zahřát smetanu. Pak do ní přidejte tavené sýry a nechejte je rozpustit. Následně přidejte strouhanou Nivu a Eidam a opět nechte oba sýry rozpustit. Kvůli velkému množství sýra doporučujeme omáčku okamžitě sníst.
Nivová omáčka s noky
Další alternativa pro rychlý oběd, nebo večeři. Opět stačí noky uvařit v horké vodě a mezi tím si připravit sýrovou omáčku.
Budete potřebovat: 300 g kuřecího masa, 1 smetanu na vaření, 50 g sýru Niva, 50 g Eidamu, 100 g taveného sýra, 1 cibuli, olej, sůl, pepř, pažitku
Na oleji osmažte cibulku a přidejte k ní na orestování nakrájené kuřecí maso. Posléze maso zalijte smetanou, ve které rozpustíte tavený sýr, Eidam a Nivu. Omáčku podle chuti opepřete a osolte. Nakonec ji ozdobte nakrájenou pažitkou.
Nivová omáčka s kuřecím masem
Tahle super jednoduchá omáčka z Nivy s kuřecím masem bude skvělá třeba k bramborovým hranolkům.
Budete potřebovat: 500 g kuřecích prsou, 1 kelímek smetany na vaření, 100 g Nivy, 1 cibuli, olej
Opět na pánvi orestujte najemno nakrájenou cibulku. Poté k ní přidejte kousky kuřecího masa a nechte je, aby se zatáhly. Potom k masu nastrouhejte Nivu a na ni nalijte smetanu. Když se sýr rozpustí, omáčku osolte a opepřete. A můžete podávat.
Jak na nivovou omáčku bez smetany?
Sýr je sám o sobě dost hustý, takže je potřeba ho v něčem takříkajíc rozmíchat. Pokud nemáte po ruce smetanu, můžete si vypomoci trochou mléka. A pokud nemáte ani to? V takovém případě si připravte zeleninový, nebo masový vývar. Jestli bude poctivý domácí, nebo z kostky, to necháme na vás. (Domácí ale bude vždycky lepší. I když je na přípravu pracnější.)
Na jaký způsob připravujete omáčku ze sýru Niva vy?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Niva_(sýr) – Sýr niva (česky)
https://www.denik.cz/podnikani/cesky-syr-niva-to-je-skutecny-original-20200608.html – Český sýr niva? To je skutečný originál! (česky)