Česká republika se pravidelně umisťuje na prvních příčkách konzumace alkoholu na hlavu. Proto se čím dál tím víc lidí rozhoduje jeho konzumaci, například i kvůli zdravotním dopadům, co nejvíce omezit. Abyste nemuseli být během zábavy na suchu, v tomto článku vám nabídneme recepty na nejlepší letní koktejly bez alkoholu, které můžete vyzkoušet!
Těhotenství, problémy s trávením a játry, řízení auta nebo dohled nad potomky na dětské oslavě vyžaduje se konzumace alkoholu zříci. Ne všechny alternativy alkoholických nápojů nám ale chutnají. Proto se podíváme na nejlepší recepty na nealkoholické koktejly, které můžete dát bez starostí i dětem, a se kterými si užijete letní zábavu bez ochuzení a výčitek.
Tak pojďme na to!
Borůvkový ledový čaj s mátou
Budete potřebovat: 5 sáčků peprmintového čaje, 140 g borůvek, 2 lžíce cukru, 2 hrsti čerstvé máty, led, několik plátků citronu
Uvařte plnou konvici vody a vložte sáčky čaje do nádoby z varného skla. Zalijte je 500 ml tekutiny a nechte je asi 5 minut louhovat. Mezi tím smíchejte 100 g borůvek s cukrem a pořádně je rozmačkejte. Vyjměte čajové sáčky a přidejte směs z borůvek. Nakonec dolijte džbán studenou vodou (alespoň 300 ml) a přidejte velkou hrst ledu. Při servírování přidejte čerstvou mátu a nakrájené plátky citronu.
Nealkoholický tropický koktejl
Budete potřebovat: 1 hrst jahod, 1 kiwi, 2 kolečka ananasu, jablečný džus, džus z tropického ovoce, čistou bublinkovou minerálku
Naplňte 8 sklenic směsí z jahod, kiwi a nakrájeného ananasu. Sklenice naplňte stejným množstvím vychlazeného jablečného džusu, vychlazeného džusu z tropického ovoce a vychlazené sodovky. Ihned podávejte.
Domácí zázvorové pivo
Budete potřebovat: 200 g čerstvého zázvoru, 2 citrony, 75 g cukru, 100 g přírodního třtinového cukru Muscovado, led, 1 l perlivé čisté sodovky, mátu
Zázvor vložte do hrnce na mírném ohni spolu s citronovou kůrou, cukry a 500 ml vody a míchejte, dokud se cukry nerozpustí. Zvyšte teplotu na střední a vařte 15-20 minut, nebo dokud se sirup nezredukuje. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout. Následně sirup přeceďte přes jemné plátýnko nebo přes jemné sítko.
Zázvorový sirup nalijte do velkého džbánu. Přilijte citronovou šťávu, naplňte ledem a dolijte sodovou vodou. Podávejte ozdobené několika snítkami máty.
Přečtěte si: Recept na chutný krevetový salát
Malinový cordial
Budete potřebovat: 500 g malin, 500 g cukru, 3 lžíce červeného vinného octa
Maliny dejte do hrnce s cukrem a octem. Na mírném ohni je 10 minut mačkejte, dokud nebudou hladké a sirupovité. Poté je přeceďte přes jemné sítko. Vyklopte ovoce ze síta do mísy a přilijte 300 ml vody, poté ho znovu přeceďte, abyste z ovoce odstranili poslední dužinu a šťávu. Tekutinu nalijte do hrnce, dobře promíchejte a 1 minutu povařte.