Milujete pomalu pečené kuře s křupavou kůrčičkou, jehož maso je tak šťavnaté, že se vám prakticky rozplývá na jazyku? V tom případě určitě víte, že něčeho podobného dosáhnout může být v mnoha případech docela fuška. Pomoci by vám v tom ale mohla třeba nádivka.
Spousta z nás je zvyklá podávat pečené, nebo smažené maso jen tak. Leda s výpekem, nebo se zeleninou, kterou hodí do pekáče s ním. Možná ale přišel čas, abychom oprášili znalosti našich babiček a naučili se připravovat kuře s nádivkou.
Kromě toho, že ji můžete připravovat na tisíc různých způsobů dá pečenému kuřeti příjemně vláčnou chuť. Když už nic jiného, pomůže vám ozvláštnit vaši sváteční tabuli. A to se také počítá.
Pokud nemáte s výrobou nádivky do kuřete žádnou zkušenost, vyzkoušejte některý z těchto receptů.
Nádivka z pečiva
Budete potřebovat:
- ⅓ hrnku másla
- ½ hrnku krájené cibule
- ½ hrnku krájeného celeru
- 4 hrnky na kostičky krájeného pečiva
- ¼ lžičky pepře
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky šalvěje
- ½ lžičky koření na drůbež
- ½ hrnku kuřecího vývaru
- 2 vejce
Předehřejte troubu na 160 °C a začněte připravovat nádivku. Máslo rozpusťte v kastrolu a opečte na něm cibuli s nakrájeným celerem. Do jiné mísy dejte nakrájené pečivo, sůl, pepř, šalvěj a koření na drůbež a vše pořádně smíchejte rukama. Posléze k těmto sypkým ingrediencím přidejte i máslo s orestovanou cibulí a celerem. Směs zalijte kuřecím vývarem, tak, aby bylo všechno pečivo alespoň trochu navlhlé. V separátní misce rozbijte vejce, pořádně je rozšlehejte a taktéž je nalijte do společné misky.
Nádivku napěchujte do pekáčku vymazaného máslem. Zakryjte ho fólií, nebo skleněným poklopem a dejte ho do trouby na 35 minut. Posléze poklop sundejte a nádivku pečte ještě o 10-15 minut déle.
Nádivka ze slaniny a bylinek
Budete potřebovat:
- 25 g másla
- 1 nakrájenou cibuli
- 90 g nakrájené slaniny
- 4 nakrájené plátky celozrnného chleba
- 1 lžíci čerstvě nakrájené šalvěje
- 1 lžíci čerstvě nakrájeného tymiánu
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 vejce
Rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli a slaninu. Nakrájejte chleba na menší kostky, přidejte k němu směs z pánve a zasypte ho šalvějí, tymiánem a citronovou kůrou. Nakonec přidejte jedno rozbité a vyšlehané vejce. Tuto nádivku pečte tak, že jí naplníte výduť uvnitř kuřete.
Nádivka z choriza a fenyklu
Budete potřebovat:
- 2 šišky na jemno krájeného choriza (množství případně upravte podle velikosti kuřete)
- 1 na jemno krájený fenykl
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 3 lžičky čerstvého tymiánu
- ½ lžičky rozdrcených fenyklových semínek
- 1 a ½ hrnku strouhanky
- 1 vejce
Rozpalte pánev a osmahněte na ní chorizo a fenykl. Po asi 8 minutách k nim přidejte česnek, tymián, fenyklová semínka a strouhanku. Jakmile je strouhanka hnědá, sejměte základ z plamene a přidejte k němu sůl a pepř. Nakonec do něj rozbijte jedno celé vejce.
Nádivku opět pečte tak, že jí naplníte kuře před vložením do trouby.
Přejeme vám dobrou chuť!