Existují recepty, které jsou notoricky známé. V Česku jde hlavně o omáčky na milion způsobů. Kromě toho, že zasytí jsou některé i celkem rychlé na přípravu. Platí to například o všemi milovaném kuřeti na paprice. Chystáte se ho vařit poprvé v životě? Pak zkuste tento osvědčený recept.
Pokud česká kuchyně něčím vyniká, tak množstvím receptů na různé druhy omáček, které se obvykle podávají s knedlíkem. Podle typu provedení je rozdělujeme na světlé a tmavé. Obvykle se do nich přidává smetana a koření. Někdy (například v případě svíčkové) i zelenina.
V poslední době se dá ale říct, že trend české kuchyně v domácnostech upadá. Může za to nejen nedostatek času na vaření, ale i obliba zahraničních jídel. Je proto docela možné, že vám recept na kuře na paprice nikdo nepředal.
Naštěstí, sjednat nápravu je snadné. Proto se držte níže přiloženého receptu a všechno snadno zvládnete.
Recept na kuře na paprice
Budete potřebovat:
- Kuře o hmotnosti 1,5 kg
- 50 g slaniny
- 1 lžičku sladké papriky
- 400 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
- sůl
- 1 cibuli
- Nové koření
Nejprve je potřeba důkladně umýt kuře a ujistit se, že neobsahuje droby. Pokud se na tento úkol necítíte (v případě, že byste byli někde, kde se kuře s droby prodává, nebo se necítíte na jeho porcování), obstarejte si kuřecí stehna, která jsou už naporcovaná a dají se snadno obrat. Kromě toho, bývají cenově dostupná a bývá na nich celkem hodně masa. (Například v porovnání s křídly.)
Kuře pořádně osolte a najemno nakrájejte slaninu. Tu pak dejte opéct do dostatečně velkého kastrolu, do kterého se vejde všechno kuře. Jakmile bude slanina dostatečně opečená, do hrnce přidejte i kusy kuřete, které necháte opéct ze všech stran.
Jakmile je maso zatažené, vyndejte ho z hrnce a najemno nakrájejte cibuli, kterou dáte do hrnce spolu se slaninou. Že je cibule hotová poznáte podle toho, že zesklovatí. V té chvíli zaprašte cibuli paprikou a vše pořádně zamíchejte.
Posléze dejte zpátky do hrnce i maso a vše zalijte jedním hrnkem vývaru. Do hrnce dejte nové koření a přiklopte ho poklicí. Takto maso duste na mírném ohni po dobu 40 minut. Podle toho jak je to potřeba maso průběžně podlévejte vývarem. Jakmile je maso měkké, vyndejte ho a oberte.
Mezi tím spojte máslo s moukou, čímž si vytvoříte základ pro zahuštění omáčky. Tuto směs důkladně promíchejte, aby v omáčce neudělala hrudky a přidejte ji do omáčky, kde ji budete vařit 10 minut. Potom zamíchejte do hrnce zakysanou smetanu, přidejte obrané maso a můžete podávat. Ideálně s houskovým knedlíkem.
Máte rádi kuře na paprice?