Jak naložit krkovici na gril: 3 jednoduché recepty

Grilovaná krkovice obvykle patří k hitům letní sezóny. Nejen proto, že je hezky šťavnatá, ale dá se ochutit mnoha různými způsoby. Díky tomu je poměrně variabilní a jen tak se nám neomrzí. Jak při grilování v létě připravit hezky šťavnaté maso s rozličnými marinádami? Na to se půjdeme společně hned podívat!

Příprava krkovice na grilování není vůbec složitá. Stačí se držet ověřeného postupu a můžete se těšit na nejlepší grilované maso pod sluncem, které vás překvapí svou bohatou chutí. (Jde tedy o takový pomyslný guláš grilovací sezóny.)

Naprostým základem úspěchu je kvalitní (a čerstvé) maso, které můžete pořídit u svého lokálního řezníka. Spíš než po nakrájené krkovici však sáhněte po té, která se prodává v celku a doma si ji nakrájejte sami. Plátky určitě nerozklepávejte po vzoru řízků!

  • Maso by mělo mít tloušťku asi 2 cm.
  • Vždy je fajn, když necháte maso v marinádě po dobu několika hodin. (Nebo ještě lépe přes noc.)
  • Před samotným grilováním nechte maso asi hodinku mimo lednici a grilujte ho až poté, co dosáhne pokojové teploty.

Co se týče samotného grilování na otevřeném grilu, příprava krkovice se v tomto směru podobá grilování steaků.

Nejlepší je, když maso necháte grilovat zhruba 4 až 5 minut z každé strany. Díky tomu bude dostatečně tepelně opracované, ale ponechá si velkou část své šťavnatosti.

Před grilováním je ale potřeba ověřit, že se teplota grilu pohybuje alespoň na 210°C, což se považuje za minimální doporučenou teplotu.

Proč grilovat krkovici?

grilovaná krkovice marináda

Krkovice sice není úplně dietní, ale díky větší prorostlosti tukem je krásně šťavnatá a nabídne vám spoustu lahodné chuti.

Samozřejmě, grilovat můžete i libové kousky masa. Počítejte ale s tím, že ve srovnání s krkovicí mohou být víc vysušené. To ale neplatí pro toto korejské kuře.

Nejlepší marinády na grilovanou krkovici

Pivní marináda

  • 1 lžíce oleje,
  • 1 lžička hořčice,
  • pepř,
  • kmín,
  • paprika,
  • ½ lžičky cukru,
  • 2 stroužky česneku,
  • trochu nakrájené cibule,
  • 2dcl piva.

Bylinková marináda

  • čerstvá nasekaná šalvěj,
  • čerstvě nasekaný tymián,
  • čerstvě nasekaný rozmarýn,
  • olivový olej,
  • trochu bílého octa,
  • pepř.

Chilli marináda

chilli marináda na grilovanou krkovici

  • 6 lžic sojové omáčky,
  • 3 lžíce kečupu,
  • 2 lžíce medu,
  • 1 malá pálivá paprička,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • sůl.

Určitě nezkoušejte marinádu jako na svíčkovou, protože to nejspíš nebude příliš dobře fungovat.

Chyby při grilování krkovice

Aby se grilovaná krkovice opravdu povedla, také se snažte vyvarovat nejčastějších chyb.

  • Krkovice se před grilováním neklepe.
  • Maso by se nemělo nadměrně solit.
  • Plátky by neměly být příliš silné (určitě ne nad 3 cm).
  • Kousky masa by se neměly na grilu navzájem dotýkat. Pokud ano, připravte je postupně.
  • Maso po grilování hned nejezte a nepíchejte do něj vidličkou. Když ho necháte chvíli odpočinout, šťáva z něj hned nevyteče pryč.
  • Při otáčení krkovice používejte speciální grilovací kleště.
Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář