Grilovaná krkovice obvykle patří k hitům letní sezóny. Nejen proto, že je hezky šťavnatá, ale dá se ochutit mnoha různými způsoby. Díky tomu je poměrně variabilní a jen tak se nám neomrzí. Jak při grilování v létě připravit hezky šťavnaté maso s rozličnými marinádami? Na to se půjdeme společně hned podívat!
Příprava krkovice na grilování není vůbec složitá. Stačí se držet ověřeného postupu a můžete se těšit na nejlepší grilované maso pod sluncem, které vás překvapí svou bohatou chutí. (Jde tedy o takový pomyslný guláš grilovací sezóny.)
Naprostým základem úspěchu je kvalitní (a čerstvé) maso, které můžete pořídit u svého lokálního řezníka. Spíš než po nakrájené krkovici však sáhněte po té, která se prodává v celku a doma si ji nakrájejte sami. Plátky určitě nerozklepávejte po vzoru řízků!
- Maso by mělo mít tloušťku asi 2 cm.
- Vždy je fajn, když necháte maso v marinádě po dobu několika hodin. (Nebo ještě lépe přes noc.)
- Před samotným grilováním nechte maso asi hodinku mimo lednici a grilujte ho až poté, co dosáhne pokojové teploty.
Co se týče samotného grilování na otevřeném grilu, příprava krkovice se v tomto směru podobá grilování steaků.
Nejlepší je, když maso necháte grilovat zhruba 4 až 5 minut z každé strany. Díky tomu bude dostatečně tepelně opracované, ale ponechá si velkou část své šťavnatosti.
Před grilováním je ale potřeba ověřit, že se teplota grilu pohybuje alespoň na 210°C, což se považuje za minimální doporučenou teplotu.
Proč grilovat krkovici?
Krkovice sice není úplně dietní, ale díky větší prorostlosti tukem je krásně šťavnatá a nabídne vám spoustu lahodné chuti.
Samozřejmě, grilovat můžete i libové kousky masa. Počítejte ale s tím, že ve srovnání s krkovicí mohou být víc vysušené. To ale neplatí pro toto korejské kuře.
Nejlepší marinády na grilovanou krkovici
Pivní marináda
- 1 lžíce oleje,
- 1 lžička hořčice,
- pepř,
- kmín,
- paprika,
- ½ lžičky cukru,
- 2 stroužky česneku,
- trochu nakrájené cibule,
- 2dcl piva.
Bylinková marináda
- čerstvá nasekaná šalvěj,
- čerstvě nasekaný tymián,
- čerstvě nasekaný rozmarýn,
- olivový olej,
- trochu bílého octa,
- pepř.
Chilli marináda
- 6 lžic sojové omáčky,
- 3 lžíce kečupu,
- 2 lžíce medu,
- 1 malá pálivá paprička,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- sůl.
Určitě nezkoušejte marinádu jako na svíčkovou, protože to nejspíš nebude příliš dobře fungovat.
Chyby při grilování krkovice
Aby se grilovaná krkovice opravdu povedla, také se snažte vyvarovat nejčastějších chyb.
- Krkovice se před grilováním neklepe.
- Maso by se nemělo nadměrně solit.
- Plátky by neměly být příliš silné (určitě ne nad 3 cm).
- Kousky masa by se neměly na grilu navzájem dotýkat. Pokud ano, připravte je postupně.
- Maso po grilování hned nejezte a nepíchejte do něj vidličkou. Když ho necháte chvíli odpočinout, šťáva z něj hned nevyteče pryč.
- Při otáčení krkovice používejte speciální grilovací kleště.