Hlíva ústřičná je houba, z jejíž konzumace těží naše imunita. Proto se přidává do doplňků stravy na její posílení. Věděli jste ale, že s ní jde i vařit? Pokud byste to chtěli vyzkoušet, ale nevíte, jak s touto ingrediencí pracovat, vyzkoušejte některý z níže uvedených receptů.
Hlíva ústřičná je dřevokazná houba. I přesto ji ale lidé sbírají a suší. Kromě toho se z ní dá i plnohodnotně vařit. A v případě nutnosti ji lze i naložit. V Rusku se dokonce nechává kvasit. Stejně, jako zelí.
Co když byste si z ní ale chtěli připravit nějaké konkrétní jídlo? Z jakých receptů máte na výběr?
Hlíva ústřičná a guláš
Budete potřebovat: 200 g hlívy, 120 g cibule, 100 g červené papriky, 50 g rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 1 lžičku sladké papriky, sůl, pepř, majoránku, olej, vývar
Ve velkém hrnci osmažte cibuli. K ní pak přidejte najemno nakrájenou hlívu ústřičnou a zprudka ji orestujte, dokud trochu nezavadne. Ochuťte ji solí a pepřem a přidejte k ní sladkou papriku. Dále přidejte rajčatový protlak. Nechte promísit chutě a do hrnce přidejte nakrájenou papriku. Ingredience zalijte asi 150 ml vývaru a nechte dusit. Nakonec do guláše přidejte majoránku, sůl, pepř a česnek.
Hlíva ústřičná s těstovinami
Budete potřebovat: Hlívu bez nožek, cibuli, jarní cibulku, mrkev, pórek, cherry rajčata, olivový olej, máslo, koření na houby, rozmarýn, sůl a těstoviny
Na oleji osmažte cibulku a přidejte k ní nakrájenou hlívu. Tu dochuťte houbovým kořením a nechte ji dusit. Mezi tím si nakrájejte zeleninu a přidejte ji k houbě. Ochuťte celou směs solí a pepřem a rozmarýnem. Nakonec rozkrojte rajčata a promíchejte hlívu se zeleninou s těstovinami.
Hlíva ústřičná v polévce
Budete potřebovat: 3 stroužky česneku, sůl, majoránku, 2 cibule, 800 ml vody, 500 g hlívy, pepř, sladkou papriku, 1 lžíci oleje
Na oleji osmažte cibuli. K ní pak přidejte nakrájenou hlívu a společně restujte. Následně přidejte vodu a papriku. Jakmile je hlíva měkká, přidejte sůl, pepř, česnek a majoránku. Podle preferencí můžete polévku zahustit malým množstvím mouky.
Pečená hlíva ústřičná
Budete potřebovat: 6 ks hlívy, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, libeček, majoránku, sůl, kmín, olej
Předehřejte si troubu na 200°. Mezi tím vyložte pekáč pečicím papírem. Na něj dejte hlívu, kterou ochutíte solí, kmínem, libečkem a majoránkou. Mezi houby nakrájejte cibuli a česnek. Vše nakonec pokapejte olejem, skryjte pod alobal a dejte péct po dobu 20 minut. Nakonec alobal sundejte a pečte ještě 10 minut.
Smažená hlíva ústřičná na pánvi
Budete potřebovat: 500 g hlívy, sůl, pepř, sladkou papriku, olej
Hlívu nakrájejte a osolte. Také nezapomeňte na sladkou papriku. Na oleji pak kousky opečte z obou stran a nechte je okapat na ubrousku.
Hlíva ústřičná na smetaně
Budete potřebovat: 500 g hlívy, 1 cibuli, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 g Eidamu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, petržel, 500 g těstovin
Na malém množství másla osmažte nakrájenou cibuli. Posléze přidejte mouku a udělejte jíšku. Přidejte smetanu a vodu. Do základu přidejte koření a rozdrcený česnek. Na jiné pánvi osmažíte na kousku másla nakrájenou hlívu. Poté ji dejte do omáčky. Následně přidejte do omáčky pažitku. Uvařte těstoviny a nakonec vše ozdobte nastrouhaným sýrem.
Hlíva ústřičná s rýží
Budete potřebovat: 350 g hlívy, 350 g rýže, sůl, drcený kmín, majoránku, pepř, 2 cibule, olej, 50 g špeku, česnek
Uvařte si rýži podle návodu, který je napsaný na obalu. Na másle osmažte nakrájený špek a cibuli. Poté k nim dejte zprudka osmažit nakrájenou hlívu. Stáhněte plamen, houby zakryjte pokličkou a nechte dusit. V průběhu dušení k hlívě přidejte nakrájený česnek a koření. Hotovou hlívu podávejte s připravenou rýží.
Hlíva ústřičná s kuřecím masem
Budete potřebovat: 250 g hlívy, 250 g kuřecích prsou, 200 ml kokosového mléka, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 bílek, ½ kostky kuřecího masoxu, 2 lžíce oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci rybí omáčky, 3 lžičky kari koření, 1 lžičku škrobu, 1 lžičku zázvoru, sůl, pepř, bazalku
Očištěná kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a obalte je ve škrobu s bílkem a olejem. Následně je nechte hodinu odpočívat. Nakrájejte si hlívu, nakrájejte cibuli a česnek. Ve WOK pánvi rozpalte olej a orestujte na něm maso. Přidejte česnek, houby a cibuli. Dochuťte solí, pepřem a omáčkami. Nakonec přidejte kokosové mléko, masox, kari koření a bazalku. Duste 30 minut a podávejte s rýží.
Hlíva ústřičná a její účinky
Hlíva ústřičná obsahuje minerální látky, stopové prvky a vitamíny. Najdeme v ní vitamín B5, železo, fosfor či zinek. Kromě toho, že je hlíva ústřičná zdrojem antioxidantů, které mají pozitivní vliv na obranu těla proti volným radikálům, má potenciálně pozitivní účinky na zdraví lidského srdce. Také nesmíme zapomínat na podporu imunitního systému, o které jsme mluvili úplně na začátku.
Jíte hlívu ústřičnou? Pokud ano, jaký je váš nejoblíbenější recept?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlíva_ústřičná – Hlíva ústřičná (česky)
https://www.healthline.com/nutrition/oyster-mushroom-benefits – Hlíva ústřičná a zdraví (anglicky)