Snad všichni jsme už někdy viděli nějaký anglický seriál, nebo film. Pokud v něm byla scéna se snídaní, kromě anglického muffinu a fazolí jste se mohli setkat s hemenexem. Jelikož se jedná o rychlé a vydatné jídlo, uchytilo se postupem času i u nás. Pojďte se mrknout, jak se dá připravit na pět různých způsobů!
Hemenex je zkomolenina anglických slov ham and eggs. Což v překladu znamená šunka s vejci. Jde o teplý pokrm, který se dá připravit v několika obměnách. U nás se ale nejčastěji dělá šunka s na ní rozklepnutým vejcem.
Jelikož má ale rok 365 dní, není určitě vhodné jíst každé ráno to samé. Pokud by vás vaše milovaná varianta snídaně omrzela, dáme vám pár tipů, jak ji můžete čas od času vylepšit. Takže původní nápad nepřijde o svůj šmrnc.
Nebudeme vás déle obírat o čas a přesuneme se k receptům.
Hemenex se sýrem
Budete potřebovat: 2 vejce, šunku, 1 menší cibuli, měkký sýr, sádlo, petrželku, tvrdý sýr v plátcích, sůl, pepř
Na pánvi si dejte rozehřát sádlo. Do něj nasypejte cibulku spolu s najemno nakrájenou šunkou. Společně prohřejte a rozprostřete obě ingredience po pánvi. Mezi ně rozklepněte vejce, na které ihned položíte plátky tvrdého sýra. Počkejte, až se žloutky trochu tepelně opracují a sýr rozteče. Následně můžete podávat.
Hemenex se šunkou
Budete potřebovat: 2 vejce, 50 g šunky, sůl, pepř, olej
Na pánev dejte rozehřát olej a poté k němu přidejte nakrájenou šunku. Tu opékejte tak dlouho, dokud nezačne být pořádně propečená a křupavá. Na ni rozklepněte vajíčka. Pokud chcete, pánev zakryjte na chvíli pokličkou. Osolte, opepřete a můžete podávat.
Hemenex se slaninou
Budete potřebovat: 3 vejce, 50 g anglické slaniny, sůl, kari
Na pánvi bez oleje opečte anglickou slaninu. Nemusíte se bát, že by se vám vejce přilepilo. Slanina totiž během opékání pustí vlastní tuk. Ztlumte plamen a oddělte žloutky od bílků. Bílky rozšlehejte se solí a přilijte je ke slanině. Jakmile bílky trochu ztuhnou, až pak k nim přidejte žloutky.
Vejce dochuťte solí a kořením a můžete podávat.
Hemenex s bramborem
Budete potřebovat: zbytek vařených brambor, 3 vejce, klobásu, čerstvou papriku, rajče, cibuli, eidam, sůl, pepř, majoránku, kmín
Do pánve nalijte olej a dejte na něj opéct nakrájené brambory. Posléze k nim přidejte nakrájenou klobásku a opět spolu restujte. Následně přijde do pánve i nakrájená paprika. Do hrníčku rozklepněte tři vejce a rozšlehejte je vidličkou. Ochuťte je solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Až pak je nalijte do pánve. Pomalu smažte. V průběhu na vejce přidejte nakrájenou cibuli. Nakonec, těsně před koncem, vejce poprašte strouhaným sýrem.
Hemenex na rychlo – v mikrovlnce
Budete potřebovat: 3 vejce, šunku, sůl, pepř
Na talíř, který je vhodný do mikrovlnky, navrstvěte slaninu. Tu pak dejte péct do mikrovlnky na jednu minutu. Na šunku rozklepněte vejce a dochuťte je solí a pepřem. Dejte do mikrovlnky na 3-4 minuty. Nakonec můžete na vejce nastrouhat sýr a dát je do mikrovlnky ještě na cca 1 minutu.
Další varianty anglické snídaně
Pokud chcete nefalšovanou anglickou snídani, měli byste si obstarat bílé fazole v tomatové omáčce.
Dále se v Anglii ke snídani podává:
- Párek, nebo jelito
- Rajčata
- Žampiony
- Toast
Ze sladkých variant bývá obvyklá porridge (ovesná kaše). Děti určitě ocení i lívance.
Máte rádi anglickou snídani, nebo dáváte přednost něčemu lehčímu?