Polívka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. Nebo alespoň takhle to říkaly některé naše babičky. Dostat ale do dítěte polévku (případně do dospělého, který z takového dítěte vyrostl) je občas umění. Proto můžete zvýšit své šance na úspěch tím, že do ní dáte polévkové drobení.
Česká kuchyně je plná polévek. Snad nikde jinde na světě není polévka jedním ze dvou hlavních jídel v době oběda. Ovšem, ne každý dovede polévku opravdu ocenit. Jsou mezi námi lidé, kteří by si ji dobrovolně nedali. Jen výjimečně, když je na jídelním lístku jejich oblíbená. (Třeba hráškový krém, česnečka, kulajda nebo dýňová polévka.)
Pokud hodláte někoho takového hostit, nebo ho dokonce máte u vás doma, zkuste na něj jít od lesa a do nějaké obyčejné polévky udělejte polévkové drobení. Sice je to práce, která vám vezme pár minut času navíc. Ostatním, ale i sobě, tím uděláte obrovskou radost.
Jak tedy přesně postupovat?
Drobení do polévky z hladké mouky
Budete potřebovat:
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- lžíci oleje
- sůl
Do větší misky odměřte mouku a uprostřed udělejte dlaní důlek. Do něj rozklepněte vejce (pozor na skořápky!). K němu přidejte olej a sůl. Vše pořádně rozmíchejte vidličkou. Následně těsto překlopte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj kompaktní bochánek. Následně vezměte struhadlo a nad vařící se polévkou těsto strouhejte přímo do hrnce.
Drobení do polévky z polohrubé mouky
Budete potřebovat:
- 1 vejce
- sůl
- vodu
- 100 g hrubé mouky
Stejně, jako v předchozím případě odměřte mouku a dejte ji do dostatečně velké mísy. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vajíčko. K němu po troškách přilévejte vodu. Nezapomeňte na malé množství soli.
Pokud se vám těsto na válu, nebo na ploše vysypané moukou zdá být příliš tuhé, opět k němu nalijte malé množství vody. Dejte ale dobrý pozor, aby těsto nebylo moc tekuté. Pak by totiž nešlo strouhat do hrnce.
Kapání do polévky z krupice
Budete potřebovat:
- 1 vejce
- 2 lžíce krupice
- špetku soli
- 2 lžíce mléka
Všechny ingredience důkladně rozšlehejte. Jelikož těsto nebude úplně pevné, budete ho muset protlačit přes cedník. A protože to znamená, že se nebude drobit, neříkáme tomuto doplňku drobení, ale kapání. Opět ho nechte malou chvíli povařit v polévce.
Do které polévky se hodí?
Pokud nevíte, do jakých polévek se kapání s drobením hodí, zkuste začít s klasickým vývarem. Krokem vedle nebude ani drožďová polévka.
V případě, že byste chtěli udělat obměnu, mezi další tipy patří:
- Játrové knedlíčky
- Celestýnské nudle
- Fritátové nudle
- Domácí nudle
- Svítky
- Vaječné sedliny
Tyto zavářky do polévek se moc nehodí do zeleninových krémů a do exotických polévek. U české klasiky ale dozajista zabodujete.
Děláte někdy drobení do polévky, nebo to považujete za příliš pracné?