Vaše rána bývají hektická a nechce se vám kvůli nim nic speciálního vymýšlet? Někteří lidé to řeší tím, že si koupí pár slazených jogurtů, nebo si dají kolečko salámu na rohlík. Pokud vám není jedno, co si dáváte do pusy, můžete si předem vyrobit domácí granolu, kterou zalijete mlékem, nebo ji přidáte do bílého jogurtu. Pokud vás to zajímá, níže vám nabídneme dva snadné recepty, jak na to.
V dřívějších dobách lidé sahali po obyčejných ovesných vločkách, ze kterých si dělali anglickou porridge. Posléze trh zaplavily snídaňové cereálie, které lákaly ke koupi kvůli speciálním hračkám.
Samozřejmě, i když jsou snídaňové cereálie variantou, o které se dá přemýšlet, nebývají moc zdravé a zasytí vás prakticky jenom na chvilku. Jelikož se čím dál tím víc lidí zajímá o zdravý životní styl, na popularitě získala granola.
I když vás to může v obchodě svádět k tomu, že si jeden pytlík přihodíte k nákupu, zadržte. Granola je na přípravu velice jednoduchá, takže si ji zvládnete udělat i doma. Kromě toho, že vás to vyjde levněji, si ji budete moci připravit tak, jak ji máte nejraději. V neposlední řadě také budete vědět, co jste do ní dali. Takže se vám nebudou protáčet panenky, jako když čtete, kolik cukru a ztužovačů obsahuje jeden už hotový pytlík.
Jak na to?
Granola s ořechy a ovocem
Budete potřebovat:
- 4 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 1 hrnek nakrájených mandlí
- 1 hrnek dýňových semínek
- 1 hrnek nakrájených pistácií
- ½ hrnku medu
- ⅓ hrnku hnědého cukru
- ¼ hrnku nesoleného másla
- ¼ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- ¾ lžičky mandlového extraktu
- ½ lžičky soli
- Nakrájené rozinky, sušené brusinky, sušené jahody…
Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem. Pak na něj dejte pistácie, všechna semínka a vločky a dejte ho péct na 15 minut do trouby. Doporučujeme míchat každých 5 minut. Poté plech vyndejte a snižte teplotu trouby na 150 °C.
Následně spolu smíchejte med, cukr, rozpuštěné máslo, javorový sirup a olej. Přidejte ještě oba extrakty a sůl. Následně tuto směs zahřejte, aby se cukr zcela rozpustil. Nakonec smíchejte všechny ingredience dohromady a trochu je pomačkejte, ať se vám vytvoří hrudky. Pečte po dobu 35-40 minut a průběžně míchejte. Ukládejte až ve chvíli, kdy je granola úplně studená.
Granola s čokoládou
Budete potřebovat:
- 4 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek na jemno nakrájených ořechů
- ½ hrnku kokosových lupínků
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku kokosového cukru
- ½ hrnku kakaa
- ½ hrnku javorového sirupu
- ½ hrnku kokosového oleje
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 hrnek nasekané čokolády
Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech pečicím papírem. Mezi tím ve velké míse smíchejte vločky, ořechy, kokosové lupínky a sůl. Do rendlíku dejte kokosový cukr, kakao, javorový sirup a kokosový olej a počkejte, až se cukr zcela rozpustí. Před koncem ztlumte teplotu a přidejte vanilkový extrakt.
Nakonec smíchejte všechny ingredience a dejte je péct do trouby po dobu 25-30 minut. Nezapomínejte míchat. Jakmile je granola hotová, přidejte k ní nasekanou čokoládu.
Máte rádi granolu? Pokud ano, jaký je váš nejoblíbenější recept na její přípravu?
Zdroje informací
https://en.wikipedia.org/wiki/Granola – Granola (anglicky)
https://www.chiselandfork.com/fruit-and-nut-granola/ – Granola s ořechy a ovocem (anglicky)
https://www.erinliveswhole.com/healthy-chocolate-granola-recipe/ – Granola s čokoládou (anglicky)