Jste příznivci bramborových lupínků? Pokud ano, tak určitě víte, že najít nejlepší bramborové chipsy není vůbec snadné. Někomu vyhovují vroubky, dalšímu rovný tvar. Někteří lidé také mají problém s tím, že za své peníze dostanou jen malé množství brambůrků v nepoměrně velkém sáčku. To vše jsou důvody, kvůli kterým si lze vyrobit perfektní chipsy z trouby doma.
Ačkoliv se brambory řadí mezi přílohovou zeleninu, bramborové chipsy už tak zdravé nejsou. Především proto, že se smaží na oleji a jsou zasypané přibližně dvěma tunami soli. Jak víme, její nadměrné množství ve stravě vede k zadržování vody a dokonce i ke zvýšenému riziku vysokého krevního tlaku. Úplně opomenout nelze ani finanční náklady, které se skrývají za nákupem jednoho většího balíčku již hotových brambůrků.
V poslední době se tedy zvedla vlna zájmu o výrobu domácích chipsů v troubě. Brambory stojí pár korun, pečení je nepochybně zdravější a můžete si brambůrky přizpůsobit svým chutím a potřebám.
Níže se proto podíváme na to, jak vyrobit nejlepší pečené domácí chipsy. A také se podíváme na pár dipů k nim, které k nim můžete vyzkoušet.
Nejlepší domácí brambůrky z trouby
Budete potřebovat:
- 4 větší brambory (případně i víc, pak tomu ale přizpůsobte množství ostatních ingrediencí)
- 4 lžíce olivového oleje
- Himalájskou sůl
Podle chuti můžete dát na brambůrky ještě koření. Skvělá je kombinace soli a rozmarýnu, soli a papriky, soli a česnekového prášku či kajenský pepř.
Začněte tím, že předehřejete troubu na 200 °C. Také si vyložte plech pečicím papírem. Očistěte brambory (někdo má rád slupku) a nakrájejte je ostrým nožem na velmi tenké plátky. Následně brambory otřete ubrouskem, aby na nich nebylo příliš mnoho vlhkosti.
Následně brambůrky dejte do misky s olivovým olejem a promíchejte je rukama. Také je v průběhu této fáze nezapomeňte osolit.
Posléze dejte brambůrky na plech a zajistěte, aby ležely v jedné vrstvě. V ideálním případě by se neměly nijak překrývat. Poté je dejte do trouby na 10 minut. Poté brambůrky vyndejte a všechny je otočte na druhou stranu. Pak je dejte znovu péct na cca 9 minut. Pokud v průběhu pečení zjistíte, že jsou některé už hotové, vyndejte je. Jakmile jsou upečené, nechte je alespoň 4-5 minut vychladnout.
Koprový dip
Budete potřebovat:
- 1 hrnek majonézy
- 1 hrnek zakysané smetany
- 2 lžíce sušené petrželky
- 1 lžíci na jemno nakrájené cibule
- 2 lžíce kopru
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku cukru
Příprava je jednoduchá. Smíchejte spolu všechny ingredience a dip dejte alespoň na hodinu do ledničky.
Dip s karamelizovanou cibulkou
Budete potřebovat:
- 2 větší cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- ¾ hrnku zakysané smetany
- ¾ hrnku řeckého jogurtu bez příchuti
- 3 lžičky cibulového extraktu
- ½ lžičky soli
Ve velké pánvi orestujte nakrájenou cibuli. Na začátku přidejte do pánve malé množství oleje a ztlumte plamen. Také průběžně míchejte, jinak se vám cibule připálí. Restování bude trvat asi 30 minut. Cílem je nahnědlá barva cibule.
Mezi tím v misce smíchejte smetanu s jogurtem, cibulový prášek a sůl. Po vychladnutí přidejte do směsi i cibulku.
Už jste zkoušeli domácí chipsy? Pokud ano, povedly se vám hned na první pokus?
Zdroje informací
https://simple-veganista.com/rustic-baked-potato-chips/ – Domácí brambůrky z trouby (anglicky)
https://www.tasteofhome.com/collection/dips-for-potato-chips/ – 24 dipů (anglicky)