Cuketa je sezónní zelenina, která se hodí do širokého spektra receptů. Dokonce i do těch sladkých. V posledních několika letech se ale doslova roztrhl pytel s cuketovými špagetami, které jsou skvělou náhražkou těch klasických. Jak a s čím je připravit?
Cuketa má velmi málo kalorií. Hodně lidí ji proto využívá při redukčních dietách. Díky jemné chuti se dá upravit na mnoho různých způsobů. Její přírodně nenápadná chuť zase najde uplatnění při přípravě sladkostí a těst.
Kromě toho, že její hmota přidá těstu na objemu, bude výsledné těsto i mnohem jemnější a méně drobivé. Pro milovníky „vlhkých“ bábovek a buchet to tedy bude naprosto ideální fígl, který by měli při nejbližší příležitosti vyzkoušet.
Jak ale pojmout přípravu cuketových nudlí?
Jak udělat cuketové špagety
Je to velmi jednoduché. Stačí když si koupíte jednu a více cuket. Ty očistíte a následně je nakrájíte škrabadlem. Buď speciálním, nebo tím na brambory. Jednotlivé nudle je možné ještě rozkrojit na požadovanou šířku. Vzhledem k tomu, že tento typ nudlí nevyžaduje vaření ve vodě, lze je připravit i na pánvičce s dalšími ingrediencemi.
S čím si je dát?
Cuketové špagety s parmazánem
Budete potřebovat:
- 3 středně velké cukety
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- ⅓ hrnku strouhaného parmazánu
- sůl a pepř
Nejprve nakrouhejte nudle z cukety. Tak, jak jsme vám to popsali výše. Vezměte pánev a rozpalte na ní máslo a rozmačkaný, nebo najemno pokrájený česnek. Dejte ale pozor na to, aby se vám nespálil.
Přidejte do rozpáleného másla cuketu a posypejte ji nastrouhaným sýrem. Nakonec přidejte sůl a pepř. Nudle nechte na sporáku 1-2 minuty a můžete podávat.
Cuketové špagety s tuňákem
Budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 špetku čili vloček
- 2 cukety
- 2 lžíce nakrájené petrželky
- Šťávu z ½ citronu
- 85 g tuňáka v plechovce
- ¼ hrnku oliv bez pecek
Rozpalte olej na pánvi a dejte na něj opékat česnek a chilli. Nechte rozvonět, trvá to asi 30 vteřin. Následně přidejte cuketové nudle a restujte je 3-5 minut. Nakonec do těstovin přidejte nakrájenou petrželku, citronovou šťávu, tuňáka a nakrájené olivy bez pecek. Můžete podávat.
Veganské cuketové špagety
Budete potřebovat:
- 3 středně velké cukety
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíci lahůdkového droždí
- ¾ hrnku rostlinného mléka bez příchutě
- 2 lžíce tapiokového škrobu
Nakrájejte cuketu na nudle. Ty následně osolte a nechejte je trochu vypotit. Přebytečnou tekutinu z nich setřete kuchyňskou papírovou utěrkou.
Poté rozehřejte olivový olej na pánvi a dejte na něj restovat nakrájenou šalotku. Po několika minutách k ní přidejte rozmačkaný česnek. Po několika vteřinách přidejte do pánve škrob a droždí. Všechny ingredience velmi důkladně promíchejte. Následně přidejte rostlinné mléko bez příchutě. Tekutinu vařte tak dlouho, dokud nezačne bublat a mít jasně patrnou škrobovitou texturu.
Nakonec přidejte připravenou cuketu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte do ní trochu vody, nebo ještě trochu rostlinného mléka.
Jaký je váš oblíbený recept na cuketové špagety?