Pokud máte rádi pečení, je pravděpodobné, že často používáte prášek do pečiva. Co když vám ale dojde? Případně, co když budete chtít experimentovat a nebudete ho chtít dávat do těsta vůbec? Pokud se v tomto popisu poznáváte, níže vám nabídneme 10 užitečných tipů, které můžete při dalším pečení vyzkoušet.
Kypřící prášek je suché chemické kypřidlo, které dává těstu větší objem. Funguje tak, že se z něj vylučuje oxid uhličitý, čímž podporuje vznik vzduchových bublin v těstě. V některých případech se jím dá nahradit droždí, které může mít v některých výrobcích nežádoucí příchuť.
Nyní se podíváme na to, čím vším ho můžete při pečení nahradit.
Podmáslí
Možná tomu nebudete chtít věřit, ale můžete vyzkoušet pečení s podmáslím. Tradiční podmáslí se hodí kombinovat s malým množstvím jedlé sody. (½ hrnku a ¼ čajové lžičky.) Toto množství by mělo stačit na náhradu 5 g prášku do pečiva.
Bílý jogurt
Dalším trikem je, že místo podmáslí spolu spojíte bílý jogurt a jedlou sodu. Stačí smíchat ½ hrnku bílého jogurtu bez příchutí se ¼ lžičkou sody.
Melasa
Pokud rádi experimentujete, můžete smíchat ¼ hrnku melasy a ¼ lžičky jedlé sody. Výhodou této varianty je, že melasou lze nahradit cukr.
Tartar (Vinný kámen)
Stejně jako v jiných případech lze Tartar namíchat s jedlou sodou. Poměr by měl být ½ lžičky Tartaru a ¼ lžičky sody.
Kyselé mléko
Zní to možná divně, ale kyselé mléko vám může při pečení také trochu pomoci. ½ hrnku kyselého mléka smíchejte se ¼ lžičkou jedlé sody a uvidíte, co se stane.
Ocet
Klasický kuchyňský fígl. Stačí smíchat ½ lžičky octa a ¼ lžičky jedlé sody.
Citronová šťáva
Pokud nemáte ocet, použijte citron. Smíchejte spolu ¼ lžičky jedlé sody a ½ lžičky citronové šťávy.
Sodovka
Klasickou sodovku bez příchuti použijte tak, že jí nahradíte veškeré tekutiny v receptu.
Samokypřící mouka
V současné době existuje i speciální samokypřící mouka. Stačí jí nahradit mouku v receptu a následně můžete pokračovat podle dalších instrukcí.
Vyšlehané bílky
Těsto se vám zvedne, pokud do něj přidáte kvalitně našlehané bílky. Nezapomeňte na to, že je musíte do těsta zamíchat s největší opatrností, jinak jejich efekt zničíte.
Jaká je vaše nejoblíbenější náhražka kypřícího prášku do pečiva?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kypřicí_prášek – Kypřicí prášek (česky)
https://www.healthline.com/nutrition/10-baking-powder-substitutes – 10 náhražek prášku do pečiva (anglicky)