Díky zavařování dovedeme prodloužit životnost některých druhů potravin. Kromě zeleniny můžete vyzkoušet třeba i zavařování masa. Jak ale zajistit, aby se to povedlo a dobrý kousek masa i přes veškerou snahu nepodlehl skáze?
Chyby při uzení masa již určitě dobře znáte, protože jsme se o nich na tomto webu bavili relativně nedávno. To ale není jediná aktivita, v průběhu které se může významně pokazit jeho chuť, výdrž a kvalita. Problematické může být i nesprávné zavaření masa, kvůli kterému se rychle pokazí a bude potřeba ho nakonec bez upotřebení vyhodit.
Přečtěte si: Neděláte tyhle chyby při pečení chleba?
Proto se společně podíváme na to, jak eliminací nejhorších a nejčastějších chyb dospět k dobře zavařenému masu, které bude chutnat a vydrží.
Jak připravit maso na zavařování?
Asi nemusíme nikomu dlouze vysvětlovat, že aby byla mise jménem zavařování masa úspěšná, hodně záleží na pečlivosti jeho zpracování. Věnujte tedy dostatek pozornosti výběru kvalitních surovin. Čerstvě koupené maso ideálně zavařte ještě ve stejný den, kdy si ho přinesete domů.
Co když mám maso v lednici několik dní?
Ne, pro zavařování se nehodí maso, které vám leží nachystané v ledničce po dobu několika dní. Skutečně je klíčové, aby se maso po donesení domů zpracovalo co nejdříve je to možné.
Nejlepší typ masa pro zavařování
Úplně nejlépe uděláte, když si pro zavařování vyberete libové maso. V případě, že jsou na něm viditelně tučná místa, před zavařováním ho pořádně očistěte. Také dávejte pozor na to, aby vám v něm někde nezůstal kousek kosti.
Tohle vůbec nepoužívejte pro dochucení
Další problémy by mohly při zavařování nastat, když k masu přidáte do sklenice cibuli, která se může rychle pokazit. (Tím pádem tedy znehodnotí i zbytek obsahu sklenice.) Také se nehodí používat druhy koření a ingrediencí, které podporují proces kvašení. Maso by se mělo dochucovat vždy až po vytažení ze zavařovací sklenice.
Sterilní prostředí
To neplatí jen o zavařování masa, ale i o dalších druzích potravin, které chcete uchovávat touto metodou. Sklenice a víčka od nich, do kterých budete potraviny dávat, musí být dokonale čisté. Použít můžete třeba teplou vodu s trochou sody.
Čisté ruce
Dále na maso při zpracování sahejte výhradně čistýma rukama. Nezapomínejte ani na čisté nože a pracovní desku.
Dobrý výběr sklenic
Pro zavařování masa by se měly používat sklenice, které mají kónický tvar. Málokdy se používají takové, do kterých se dává ovoce či zelenina. Tento krok by se měl dodržet, protože v opačném případě vám nepůjde maso následně ze sklenice dobře vyndat.
Vařené, nebo syrové?
O něco obvyklejší metodou je zavařování syrového masa. Maso se při dodržení správného postupu dostatečně tepelně opracuje během zavařování.
Čím vymazat?
Vnitřek sklenice před napěchováním masa pořádně vymažte sádlem. Pokud si budete dělat přímo domácí, nezapomeňte se vyvarovat nejčastějších chyb při škvaření sádla.
Finální tip
Když máte čisté sklenice a víčka a vnitřek je vymazaný sádlem, postupně dovnitř dávejte nakrájené kousky masa, které pak přelijete až po okraj vývarem. Poté zahřejete v dostatečně velkém hrnci vodu, ve které necháte sklenice zavařit. Tento proces trvá asi hodinu. Po hodině vaření by se mělo maso rychle zchladit. Následně nechte maso ve sklenicích odpočívat do dalšího dne. Další den by se mělo zavaření sklenic opakovat. Opět vařte 1 hodinu ve vodě. Opět nechte vychladnout a poté můžete maso uskladnit na suchém, chladném a temném místě. Takto upravené maso vydrží až 3 měsíce. (Kdo si netroufá, ten může maso před zavařováním podusit nebo upéct.)
Zavařovali jste někdy maso? Pokud ano, volíte syrové nebo tepelně upravené?