Vánoční pečení se pomalu, ale jistě blíží. Možná letos hodláte péct lahodné perníčky, které jsou v našich končinách stálicí. Dost možná z nich ale máte trochu respekt, protože posledně, když jste se o ně chtěli pokusit, se vám vůbec nepovedly. Proto se podíváme na nejčastější chyby, kterých byste se měli letos vyvarovat!
Jaké jsou nejčastější chyby při uzení masa, to už nejspíš dobře víte. Také už asi tušíte, jaké jsou fatální chyby při zavařování masa, které ho mohou učinit nejen nepoživatelným, ale také i zdraví nebezpečným.
Málokoho by ale nejspíš napadlo, že chyb se můžeme nevědomky dopustit i při pečení perníčků, které vypadá v očích mnohých naprosto neškodně.
Jaké chyby jsou ty vůbec nejčastější? A jak recept na perníčky tentokrát nepokazit a mít chutný perník, po kterém se jenom zapráší?
Prosejte mouku
Někomu to možná přijde jako zbytečný krok, ale z prosáté mouky budou perníčky mnohem lepší!
Koření do perníčků
I když jsou dnes dostupné perníkové směsi, uděláte lépe, když si koření umelete čerstvé ještě před pečením. Budete potřebovat čerstvý badyán a skořici. Vhodný je dále anýz a fenykl.
Míchání ingrediencí
U většiny postupů se doporučuje nejprve promíchat sypké ingredience a med s tukem přidat společně až posléze. Zároveň dodáváme, že med s tukem je zapotřebí teplý, nikoliv vroucí.
Propracování těsta
Aby těsto na perníčky dělalo to, co správně dělat má, je potřeba ho důkladně uhnětat, aby v něm nebyly žádné žmolky. Pokud je ale trochu řidší, nemělo by to ničemu vadit, protože po uložení do lednice by se mělo zpevnit.
Nepečte hned
Aby bylo těsto na perníčky správně nachystané, nechte ho odpočívat v lednici do druhého dne. Odležení mu prospívá.
Válejte na pečicím papíru
Vadí vám, že jsou vaše perníčky každý rok až příliš moučné? Možná při rozvalování těsta používáte příliš mnoho mouky. Místo toho těsto válejte na lehce pomoučeném pečicím papíru, který by měl spotřebu mouky omezit.
Tvary by se neměly trhat
Nevyšlo vám při vykrajování dobře těsto a kraj perníčku je porušený? V tom případě takový tvar nedávejte péct a raději těsto vyválejte a vykrájejte formičkami znovu.
Přečtěte si: Nejčastější chyby při škvaření sádla
Teplota při pečení
Nechcete, aby vám perníčky popraskaly? V tom případě je nepečte na příliš vysokou teplotu a rychle. Místo toho pečte na nižší teploty a déle.
Po upečení
Hned po vytažení z trouby by se měly perníčky potřít vajíčkem, což jim dodá pěkný lesk.
Vajíčko na potření
Vajíčko na potření perníčků po upečení by mělo být opravdu hodně dobře rozšlehané. Při roztírání na perníčky také nevynechávejte místa.
Dělali jste při pečení perníčků některou z výše uvedených chyb?