V poslední době se rozmohl trend konzumace čerstvě připravených baget, které dovedou zahnat hlad v době oběda, ale i večer po náročném dni. I když druhů baget, které si můžete připravit, existuje nespočet, dnes se podíváme na polskou zapékanku.
Bagety jsou velmi populární, protože čerstvé si je můžete vzít do kanceláře, ale i na cesty. Vzhledem k tomu, že jejich příprava nebývá nijak náročná, můžete si je čas od času udělat i doma.
Příprava této bagety je velice jednoduchá, takže ji zvládne i naprostý kulinářský analfabet.
Než ale vyzkoušíte vietnamskou bagetu, bagetu, jejíž náplň se skládá z ingrediencí, které se tradičně spojují se salátem Caesar, nebo nějakou další oblíbenou variantu, vyzkoušejte polskou zapékanku (zapiekanku), kterou možná ještě neznáte.
Má tato bageta nějaká specifika? A jak ji připravit? Na to se společně zaměříme níže.
O zapiekance
Zapiekanka, nebo také česky zapékanka, je jídlo, které je mimořádně populární v sousedním Polsku. Nejčastěji ho seženete v rychlém občerstvení, ale dá se připravit i doma. Zajímavostí je, že ve srovnání s mnoha jinými bagetami zapiekanka obsahuje houby. Co se týče jejího rozmachu, ten přišel už v 70. letech minulého století. V současné době si lze zapiekanku připravit v několika variacích.
Tradiční polská zapiekanka
Budete potřebovat:
- 1 bagetu
- 1 cibuli
- 200 g žampionů
- 2 lžíce másla
- 200 g sýru Gouda
- 150 g vepřové šunky
- kečup
- hořčici
- sůl
Příprava této bagety je velice jednoduchá, takže ji zvládne i naprostý kulinářský analfabet:
- Začněte tím, že očistíte žampiony, které nakrájíte na velmi tenké plátky.
- Následně drobně nakrájejte oloupanou cibuli.
- Poté rozpalte pánev s malým množstvím tuku, na které dáte zesklovatět cibuli.
- Následně pak nezapomeňte přidat do pánve i předchystané žampiony.
- Restujte, dokud se z pánve nevypaří veškerá tekutina, kterou ze sebe vypustily houby.
- Nakonec osolte a nechte obsah pánve dostatečně vychladnout.
Mezitím si připravte bagetu:
- Jak správně očekáváte, rozříznete ji uprostřed na dvě půlky, které pak ještě dodatečně rozpůlíte v půli, takže dohromady získáte čtyři kusy pečiva.
- Každý kus na straně řezu potřete kečupem. (Preferenci necháme na vás, může být sladký, ale i pikantní.)
A na závěr:
- Dejte na bagetu připravené houby s cibulí a na ně rozložte kvalitní šunku.
- Následně každý kus pečiva posypte nastrouhaným sýrem a dejte všechno zapéct do trouby.
- 5-8 minut na 180 °C by mělo stačit.
- Před podáváním přidejte ještě kečup s hořčicí a můžete jíst.
Už jste zapiekanku zkoušeli? Pokud ano, jak vám chutnala?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zapékanka – Zapékanka (česky)