Trendy podzimní polévky: Recepty, které budou chutnat a zahřejí

Podzim už je tu a spolu s ním i klesající teploty, při kterých bychom si rádi dali něco na zahřátí. Pro tento účel je doslova jako stvořená některá z podzimních polévek. Kromě klasického vývaru můžete zkusit i husté krémové polévky, které vás na delší dobu zasytí. Víte, které recepty byste měli zkusit tento podzim?

Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A rozhodně měly pravdu. Řadě lidem ale polévky nechutnají a uchýlí se k nim teprve až v době největší nouze.

Ta může přicházet spolu s podzimními a zimními měsíci, kdy je venku chladno, vlhko a nevlídně. V takové chvíli může dobrá polévka prohřát tělo, dodat mu potřebné živiny a pozvednout ducha. Třeba po několikahodinovém pobytu venku.

Vzhledem k tomu, že i při přípravě polévek je vhodné řídit se sezónní nabídkou potravin, díky které můžeme dost ušetřit, mrkneme se na několik podzimních polévek, které si tento podzim dozajista zamilujete.

Tak pojďme na to!

Dýňová polévka na thajský způsob

Budete potřebovat: 3 lžíce řepkového oleje, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci čerstvého zázvoru, 1 stonek citronové trávy, 1 plechovku dýňového pyré, 3 lžíce thajské červené chilli pasty, 2 hrnky zeleninového vývaru, 1 plechovku kokosového mléka, 1 lžíce limetkové šťávy, čerstvý koriandr a nakrájenou pálivou papričku na ozdobení

dýňová polévka recept

Do velkého hrnce dejte na olej orestovat jemně nakrájenou cibuli. Mělo by to trvat asi 5 minut. Poté přidejte rozmačkaný česnek, nastrouhaný čerstvý zázvor, chilli pastu a nakrájenou citronovou trávu. Společně restujte ještě asi 3 minuty. Poté do hrnce přidejte dýňové pyré a vývar a vše pořádně rozmíchejte. Jakmile se začne tekutina vařit, stáhněte plamen a nechte polévku probublávat asi 20 minut. Následně přidejte limetovou šťávu a kokosové mléko a nechte polévku trochu vychladnout. Pro dosažení požadované jemnosti ke konci polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

Tip: Jednoduché recepty z tempehu

Bramborová polévka s čedarem

Budete potřebovat: 110 g slaniny, 1 větší cibuli, 1,3 kg brambor, 4 a ½ hrnku vody, 1 lžičku soli, 170 g čedaru, ¼ hrnku jemně nasekané pažitky

bramborová polévka recept

Nejprve jemně nakrájejte slaninu, kterou dáte opéct v hrnci hezky do křupava. Slaninu vyjměte děrovanou lžící a nechte ji okapat na papírových utěrkách. Slijte všechnu slaninu kromě 2 lžic tuku; pokud nemáte 2 lžíce, přidejte tolik oleje, abyste toto množství doplnili. Snižte teplotu na mírně nízkou. V hrnci posléze orestujte jemně pokrájenou cibuli. Bude to trvat cca 5 minut.

Poté do hrnce přidejte očištěné a nakrájené brambory, vodu a sůl. Jakmile přijde tekutina k varu, snižte teplotu a nechte vše probublávat po dobu 15-20 minut. Polovinu obsahu hrnce posléze vyjměte ven a rozmixujte ji v mixéru. Případně můžete použít i šťouchadlo. Poté tuto část polévky vraťte zase do hrnce. Na nízkou teplotu pak do polévky přidávejte strouhaný čedar, který necháte rozpustit. Podle potřeby dochuťte ještě solí a podávejte s nakrájenou pažitkou a opečenou slaninou.

Přečtěte si: Recept na pečenou kořenovou zeleninu

Vegetariánská luštěninová polévka

Budete potřebovat: Mix různých luštěnin v plechovce (můžete si udělat i vlastní, ale v takovém případě luštěniny nezapomeňte den předem namočit), 10 hrnků vody, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, ¼ hrnku olivového oleje, 2 menší cibule, 3 mrkve, 2 stonky celeru, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžíci čerstvě nakrájeného rozmarýnu, česnek, ¾ lžičky mleté pálivé papričky, ¼ hrnku červeného vinného octa, 1 plechovku krájených rajčat, 3 odřezky parmezánu, 10 hrnků zeleninového vývaru, 1 menší hlávku čekanky

luštěninová polévka recept

Pokud si budete dělat vlastní směs z luštěnin, den předem je propláchněte a nechte je odležet (alespoň 12 hodin) ve vodě.

Druhý den ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte cibuli, mrkev, celer a 1/2 lžičky soli a promíchejte, aby se obalily olejem. Přiklopte a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, asi 6 minut. Odklopte pokličku a za občasného míchání pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud cibulová směs nezačne hnědnout, asi 12 minut. 

Přidejte česnek, rozmarýn a drcenou červenou papriku; za častého míchání vařte, dokud česnek nezměkne, asi 2 minuty. Přidejte ocet; za častého míchání vařte, dokud se ocet z větší části nezredukuje, asi 2 minuty. Přidejte scezené luštěniny, rajčata a šťávu z nich, parmazánovou kůru, vývar a zbývající 1 lžičku soli. Přiveďte k varu na vysoké teplotě. Snižte teplotu na středně nízkou; za občasného míchání vařte s mírně pootevřenou pokličkou, dokud luštěniny nezměknou, 1 hodinu, 45 minut až 2 hodiny. Asi po 1 hodině a 15 minutách polévku zkontrolujte. 

Pokud nejsou luštěniny pokryty tekutinou, přidejte zbývající 1 šálek vývaru. Odstavte z ohně; přikryjte a nechte 15 minut stát.

A jaká je vaše nejoblíbenější podzimní polévka?

Zdroj

https://www.foodandwine.com/soup/fall-soup-recipes – Nejlepší podzimní polévky (anglicky)

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář