Oslňující recepty z cukety, se kterými zužitkujete přebytky

Léto je v plném proudu. A spolu s ním i sezóna cuket, které se mohou začít hromadit v koutě vaší lednice. Jak s nimi ale naložit, aby našly využití, ale nepřipravovali jste z nich stejné jídlo pořád dokola?

Cuketa je lahodná zelenina s decentní chutí, která umožňuje variabilní způsob přípravy. Když se nastrouhá do koláče, její chuť je sotva znatelná, zato mu ale propůjčí úžasnou vláčnost. Naložená se pak dá grilovat třeba k masu. Vykouzlit z ní ale můžete i nízkokalorické špagety, které jsou bezpečné i při dodržování proteinové diety.

Ve skutečnosti ale způsobů, jakými lze cuketu v kuchyni zužitkovat, existuje ještě mnohem víc. Co když vás ale kromě výše uvedeného nic dalšího nenapadá?

Nevadí. Inspiraci na další recepty z cukety objevíte níže!

Cuketové placky

Budete potřebovat: 2 vejce, ½ hrnku ricotty, sůl, pepř, 1 větší nastrouhanou cuketu, ½ hrnku čerstvé bazalky, ⅓ hrnku strouhaného parmazánu, ⅓ hrnku nakrájené pažitky, ⅓ hrnku hladké mouky, 2 a ½ lžíce olivového oleje

Začněte tím, že v misce spolu rozšleháte vajíčka, ricottu a malé množství soli s pepřem. Poté přidejte nastrouhanou cuketu, pokrájenou bazalku, pažitku a nastrouhaný parmazán. Následně rozpalte malé množství oleje na pánvi a začněte tvořit menší placičky, které budete smažit z obou stran.

Přečtěte si: Tipy na nejlepší nealkoholické koktejly

Cuketový chlebíček

Budete potřebovat: ¾ hrnku olivového oleje, 1 a ¾ hrnku hladké mouky, 1 lžičky mleté skořice, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, ¼ mletého muškátového oříšku, 2 vejce, ½ hrnku hnědého cukru, ¼ hrnku cukru krystal, 1 lžičky vanilkového extraktu, ½ menší cukety, 1 hrnek krájených vlašských ořechů

Předehřejte troubu na 175°C a nachystejte si formu na chlebíček, kterou můžete vyložit pečicím papírem nebo vymazat máslem a vysypat malým množstvím mouky. 

V misce poté spolu smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, sůl a muškátový oříšek. V jiné misce rozšlehejte vejce s cukrem a olejem. Nakonec přidejte ještě vanilkový extrakt. Poté postupně přidejte sypké ingredience a vytvořte těsto.

Cuketu nastrouhejte na struhadle s velkými otvory a vmíchejte ji do těsta spolu s 1/2 hrnku vlašských ořechů. Jakmile bude těsto ve formě, zbytek nakrájených ořechů ještě nasypejte nahoru. Pečte zhruba 65-75 minut.

recepty z cukety

Cuketové smoothie

Budete potřebovat: ½ strouhané cukety, ½ zmrzlého banánu, ½ hrnku pomerančového džusu

Všechny ingredience dejte do výkonného mixéru a pořádně je rozmělněte. Pokud se bojíte, že se něco stane s ostřím, nechte banán po vytažení z mrazáku trochu povolit. Pokud naopak máte výkonnější mixér, můžete si dovolit přidat do směsi i led. Poté můžete ihned podávat.

Jaké jsou vaše oblíbené recepty z přebytků cukety?

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář