Červená řepa je oblíbenou sezónní zeleninou. Jelikož ale hrozí, že ji před pokažením nestihnete upotřebit, rozhodně není na škodu ji zavařit. Pak vydrží mnohem déle a dá se jíst spolu s těstovinami, s vybranými druhy masa a s dalšími oblíbenými pokrmy. Jak zavařit řepu krok za krokem, aby se vám to povedlo již na první pokus?
Červená řepa je v posledních několika letech velmi oblíbená. Přidává se například do zeleninového salátu a běžně se konzumuje spolu s kozím sýrem. Obsahuje navíc jen velmi málo kalorií, takže může být součástí jídelníčku při redukční dietě. Mezi její velké výhody patří i to, že se dá zavařovat, čímž se dá významně prodloužit její životnost.
Přečtěte si: Zavařování okurek v troubě
Jak to ale udělat?
Postup při zavařování řepy: 10 jednoduchých kroků
1. Příprava řepy
Než začnete řepu zavařovat, měla by se nejprve připravit. V první řadě by se měla řepa očistit od zeminy a dalších nečistot. Neměla by se ale loupat ani zbavovat konečků, protože pak by došlo ke zbytečnému odtoku šťávy.
2. Vaření řepy
Dále by se měla řepa uvařit do poloměkka. Ideální bude, když pro tento účel budete mít po ruce pařáček na knedlíky nebo hrnec s vodou. Kdo chce, ten může místo vaření řepu upéct. Jakmile bude řepa dostatečně připravená, měla by se nechat trochu vychladnout.
3. Oloupání řepy
Teprve poté, co bude řepa tepelně upravena se ji doporučuje před nakládáním oloupat, což jistě hravě zvládnete.
4. Krájení řepy
I když se dá s řepou nakládat různě, nejjednodušší bude, když ji nakrájíte na menší kostky, které se budou dobře dávat do sklenic.
5. Zavařovací sklenice
V průběhu zavařování řepy budete potřebovat dostatek čistých zavařovacích sklenic, které se hodí mít nachystané po ruce. Hodně práce vám ušetří i nachystaná nálevka.
6. Nálev na řepu
Nálev na zavařenou řepu připravíte tak, že spolu smícháte 8 dcl vody, 2 dcl octa, 1 lžíci soli a cukru (podle chuti) a fenykl. V případě, že máte celý koš řepy, budete potřebovat cca 4 l tekutiny. Větší říz bude řepa mít, když do sklenic ještě přidáte na kolečka nakrájený čerstvý křen.
7. Vkládání do sklenic
Kostičky řepy dejte do čistých sklenic a zcela je zalijte připraveným nálevem. Posléze sklenice pořádně uzavřete a 20 minut je zavařujte klasickým způsobem.
8. Zavařování v troubě
Ve spodní části vyhřáté trouby by měl být plech, na který poskládáte sklenice. Plech by měl být vyšší, protože v něm potřebujete mít cca 3-4 cm vody, kterou budete průběžně dolévat. Sklenice by se také neměly na plechu dotýkat. Délka zavařování a teplota trouby se bude lišit v závislosti na vašem spotřebiči.
9. Chladnutí
Řepa ve sklenicích by měla po vytažení z trouby vychladnout, ideálně ji položte na starší čistý ručník.
10. Ukládání
Po zavaření by měla být řepa na chladném a tmavém místě, odkud ji budete odebírat podle potřeby. Po otevření dejte sklenici s řepou do ledničky.