Když teploty stoupají do závratných výšin, to poslední, co bychom chtěli jíst, je svíčková s pěti. Ať už se chystáte grilovat nebo nemáte chuť na nic teplého, trn z paty vám snadno vytrhnou tyto chutné letní saláty, které budou hotové během několika minut.
V létě míváme hojnost zeleniny, která je snadno dostupná a levná. Jenže, někdy jí bývá tolik, že nevíme, jak ji spotřebovat. A tak si tiše hnije ve spodním šuplíku lednice, kde si jí dlouho nikdo nevšimne. Nezájem i plýtvání však můžete zastavit tím, že se seznámíte s několika jednoduchými recepty na zeleninové saláty, které se dost možná stanou nedílnou součástí vašeho odlehčeného letního jídelníčku.
Okurkový salát trochu jinak
Budete potřebovat: 1 menší červenou cibuli, 900 g salátové okurky, 2 a ¼ lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, 1 lžičku medu, ¼ lžičky pepře, ¼ lžičky chilli vloček, ⅓ hrnku čerstvého nakrájeného kopru, ¼ hrnku čerstvé nakrájené pažitky
Nakrájenou cibuli ponořte na 15 minut do studené vody a nechte ji odstát. Do cedníku dejte nakrájené okurky a osolte je, aby ze sebe vypotily přebytečnou vodu. Opět počkejte 15 minut. Mezi tím v misce smíchejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, med, pepř, sůl a chilli vločky. Osušte okurky a dejte je do mísy na salát. Osušte cibuli a přidejte ji k okurkám. Nakonec přidejte zálivku a čerstvé bylinky, promíchejte a můžete podávat.
Řecký salát
Budete potřebovat: 1 salátovou okurku, ½ červené cibule, cherry rajčátka, 1 hrnek oliv, 170 g sýru feta, 2 lžíce červeného vinného octa, šťávu z ½ citronu, 1 lžičku sušeného oregana, sůl, pepř, ¼ hrnku olivového oleje
Nakrájejte zeleninu na menší kousky a sýr nakrájejte na přiměřeně velké kostky. Vše pak smíchejte v míse. Nakonec připravte zálivku z oleje, citronové šťávy, octa a oregana, přelijte jí zeleninu a máte hotovo.
Salát z černých fazolí a kukuřice
Budete potřebovat: 1 plechovku opláchnutých černých fazolí, 1 hrnek kukuřice (klidně rozmražené), 1 nakrájené avokádo, 1 chilli papričku, ½ hrnku rozpůlených cherry rajčat, ¼ červené cibule, ¼ hrnku čerstvého nakrájeného koriandru, šťávu z limetky, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce medu, 1 stroužek česneku, ½ lžičky drceného kmínu, sůl, pepř, ¼ hrnku sýru cotija (lze nahradit podobným balkánským)
V misce smíchejte veškerou zeleninu, nakrájenou papričku a koriandr. Poté smíchejte limetkovou šťávu, olej, rozmačkaný česnek, kmín, med, sůl a pepř a přelijte touto tekutinou směs. Nakonec přidejte sýr a můžete podávat.