Vánoce se kvapem blíží, takže přichází čas na zamyšlení, jaké budete letos péct vánoční cukroví. Pokud nemáte dostatek inspirace, nabídneme vám 7 nejlepších druhů cukroví, které měla v záloze nejedna šikovná babička.
Vanilkové rohlíčky
Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 40 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g másla, 2 žloutky, citronovou kůru, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr na obalení
Prosejte mouku a smíchejte ji s cukrem, ořechy, máslem, žloutky a citronovou kůrou. Následně vypracujte hladké těsto, které dáte na alespoň 2 hodiny do ledničky. Z těsta poté udělejte váleček o průměru kolem 3 cm, ze kterého budete postupně odkrajovat stejně velké dílky. Z nich pak budete v ruce tvarovat rohlíčky, které položíte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je na 180 °C po dobu 10 minut a ještě teplé je obalte v moučkovém a vanilkovém cukru.
Linecké cukroví
Budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku citronové šťávy, moučkový cukr na vyvalování těsta, rybízovou marmeládu na slepování
Ze všech ingrediencí vytvořte hladké těsto, které dáte odpočívat na několik hodin do ledničky. Jakmile bude dostatečně vychlazené, vyndejte ho na podložku a rozdělte ho na 4 kusy, které pak samostatně vyválíte na podložce posypané moučkovým cukrem. Opět tvary pečte na 180 °C po dobu 10 minut. Vychladlé cukroví nakonec spojte marmeládou a pocukrujte.
Pracny
Budete potřebovat: 280 g másla, 350 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 40 g kakaa, mletou skořici, hřebíček
Ze všech výše uvedených surovin vypracujte kompaktní těsto. Následně si připravte formičky na pečení, které pokaždé důkladně vymažte a vysypejte moučkovým cukrem. Těsto vtlačte v tenké vrstvě dovnitř a dejte ho péct cca na 7 minut. Jakmile tvary vyklopíte a trochu vychladnou, cukroví obalte v moučkovém cukru.
Vosí hnízda
Budete potřebovat: 150 g piškotů, 50 g vlašských ořechů, 1 bílek, 1 lžíci mléka, 100 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 lžíce kakaa; Na krém: 1 žloutek, 60 g másla, 1 lžíci rumu, 50 g moučkového cukru, 25 ks piškotů
Začněte tím, že rozemelete ořechy a rozdrtíte piškoty. Pak přidejte prosátý cukr, kakao, změklé máslo, bílek a mléko. Nakonec udělejte hladké těsto, které dáte asi na hodinu do lednice. Mezi tím si připravte krém z másla, žloutku, moučkového cukru a rumu. Nakonec spárujte všechny části s pomocí speciální formičky na vosí hnízda a máte hotovo.
Měkké perníčky
Budete potřebovat: 2 vejce, 100 g másla, 1 lžíci kakaa, 3 lžíce medu, 120 g cukru moučka, 300 g hladké mouky, 0,5 balíčku prášku do perníku, 1,5 lžičky perníkového koření
Smíchejte spolu prosátou mouku, cukr, perníkové koření, prášek do perníku, kakao, med, nakrájené máslo a vejce. Vytvarujte těsto a nechte ho přes noc odležet v ledničce. Poté vyválejte cca 3-5 mm silný plát a vykrajujte z něj tvary, které budete péct na plechu vyloženém pečicím papírem 5-7 minut na cca 175 °C. Ještě teplé perníky potřete rozšlehaným bílkem.
Rumové kuličky s kokosem
Budete potřebovat: 150 g piškotů, 100 g rozinek, ¼ másla, 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce moučkového cukru, 1 dl rumu, kokos na obalení
Nakrájejte rozinky a namočte je na hodinu do rumu. Pak namelte piškoty, které pak smícháte s cukrem, ořechy a kakaem. Vše promíchejte, přidejte máslo s rozinkami a tvarujte kuličky, které obalíte v kokosu.
Kokosové cukroví ze strojku
Budete potřebovat: 125 g másla, 1 vejce, 100 g cukru, 150 g hladké mouky, 200 g kokosu
Všechny ingredience společně smíchejte a dejte je na noc do ledničky. Druhý den pak dejte těsto do strojku, vyberte vhodný nástavec a postupně vytlačujte jednotlivé tvary na plech. Po upečení můžete smáčet konce v čokoládě, nebo můžete cukroví obalit ve vanilkovém cukru.
Jaké je vaše nejoblíbenější vánoční cukroví?