Recepty do horkovzdušné trouby: Inspirujte se těmito 5 tipy

Když se stěhujete do nového bytu, nebo si pořizujete nový sporák, měli byste si předem zjistit, jakou máte troubu. Příprava jídla v horkovzdušné troubě je totiž trochu jiná, než v elektrické. Nevíte, pro které recepty je nejlepší? V tom případě budeme rádi, když zkusíte některý z našich níže uvedených tipů.

Stalo se vám někdy, že vaše nová trouba nepekla tak, jako vaše stará? V tom případě může být na vině rozdílný způsob jejího fungování. (Nelze totiž předpokládat, že všechny trouby fungují úplně stejně.)

Jelikož pro mnoho lidí je pečení v horkovzdušné troubě stále velkou výzvou, která nemá vždy úplně jistý výsledek, níže vás seznámíme s několika recepty, které by se měly při dodržení postupu povést prakticky vždycky.

Pokud jste připraveni, tak můžeme jít na to.

Jalapeňo lodičky

Budete potřebovat: 5 papriček, ½ hrnku krémového sýra, ⅛ hrnku strouhaného parmazánu, ½ hrnku strouhaného čedaru, sůl, pepř, 1 lžičku drceného česneku, 1 lžíci pažitky

Podélně rozkrojte papričky a zbavte je membrány a semínek. (Pár semínek si ale schovejte do náplně.) Následně spolu smíchejte krémový sýr, parmazán a půlku množství čedaru. Dále přidejte do sýrové směsi sůl, pepř, česnek a pažitku. Vše důkladně promíchejte a směsí naplňte střed papriček. Ty pak dejte na plech vyložený pečicím papírem a posypejte je zbytkem čedaru. Pečte na 190 °C po dobu 6 minut.

Luxusní grilované kuře

pexels lukas 616354 scaled

Budete potřebovat: 2 kg celého kuřete, sůl, pepř, papriku, uzenou papriku, česnekový prášek, cibulový prášek, sušený tymián

Kuře omyjte a očistěte. Pak ho osušte kuchyňskou utěrkou a dejte si ho na větší prkénko, ze kterého vám nebude koření odpadávat na zem. Všechny druhy koření smíchejte v misce a následně ho vetřete prsty do kůže kuřete. Nezapomeňte na to, že to musíte udělat z obou stran. Lehce propíchejte kůži kuřete vidličkou, dejte ho do většího kastrolu a následně ho zavřete do trouby, kterou budete mít nastavenou na funkci gril. Grilujte, dokud kuře nebude dostatečně tepelně upravené. (Což může trvat cca 1,2 až 2,5 hodiny, závisí to na použité teplotě.) Pokud chcete, kuře můžete péct na speciálním grilovacím stojánku.

Lahodné hovězí z trouby

Budete potřebovat: 900 g hovězí pečeně, 1 lžíci olivového oleje, koření na steaky

Maso nechte zhruba hodinu odpočívat v pokojové teplotě. Umyté a očištěné maso pak dejte na speciální rožeň, který vám umožní otočit maso do ruličky, kterou zajistíte potravinovým provázkem. Mezi tím rozpalte troubu na 200 °C. Než trouba dosáhne požadované teploty, maso potřete olivovým olejem a nasypejte na něj koření na steak. Maso pečte na 200 °C po dobu 15 minut. Následně pečte dalších 15 minut na 160 °C. Že je maso v požadovaném stavu zjistíte pomocí teploměru na maso, jehož hodnota by měla ukazovat 54 °C. Pokud této teploty nedosahuje, dále pečte na 160 °C a průběžně kontrolujte. Jakmile maso vytáhnete, zakryjte ho alobalem a nechte ho odpočívat cca 10-15 minut. Nakonec maso nakrájejte a můžete podávat.

Božské tofu

pexels polina tankilevitch 4518610 scaled

Budete potřebovat: 450 g tofu, ¼ hrnku sójové omáčky, ½ hrnku sladké chilli omáčky

Tofu nejprve trochu osušte kuchyňskou utěrkou, aby se z něj dostala přebytečná voda. Následně ho nakrájejte na menší plátky. Poté v misce smíchejte sójovou a chilli omáčku a přelijte kostky/bločky tofu, které pak necháte marinovat. Poté dejte tofu na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho v troubě na 200 °C po dobu 12 minut.

Nejlepší pečené brambory

pexels kei photo 2741461 scaled

Budete potřebovat: 4 velké brambory, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Začněte tím, že si předehřejete troubu ana 190 °C a vyložíte plech pečicím papírem. Poté očistěte brambory a nechte na nich slupku. Nakrájejte je na půlku a pak na menší špalíčky. Všechny brambory dejte do misky a nalijte na ně olej, posypte je solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a poté brambory skládejte v tenké vrstvě na plech. Pečte po dobu 20 minut a průběžně nezapomínejte brambory na plechu otáčet.

Jaký je váš ověřený recept z horkovzdušné trouby?

Zdroje informací

https://www.everydayfamilycooking.com/air-fryer-oven-recipes/ – 25 receptů pro horkovzdušnou troubu (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář