Každý z nás čas od času něco uvaří. Proto by v žádné domácnosti neměla chybět alespoň jedna pánev a jeden větší hrnec. Mnoho lidí ale tápe v tom, z jakého materiálu je kuchyňské nádobí nejlepší. Každý má totiž svoje klady a zápory, na které se vyplatí brát ohled. Jak je to s nádobím, které je vyrobené z titanu?
Naše babičky si ve velkém vystačily se smaltovaným kuchyňským nádobím. Kromě toho, že je hezké na pohled je i cenově velmi dostupné. Problém je ale trochu v tom, že smalt se může oloupat, což nemusí být po zdravotní stránce bezpečné.
Další kuchaři mají v kuchyni obrovské železné hrnce, které vykazují obdivuhodně dlouhou životnost. Na druhou stranu, pokud se budete stěhovat, budete vláčet opravdu těžké krabice. V poslední době si proto kuchaři napříč generacemi oblíbili titanové nádobí na vaření, které má v jejich očích nejvíce kladných vlastností.
Není to ale jenom trik, jak z vás vylákat peníze?
Co je titan?
Titan je prvek, který má stříbřitě bílou barvu. Je specifický tím, že je velmi lehký. Přirozeně se nachází v kůře planety Země. Kromě jiného, má velmi vysokou odolnost. Je tvrdý a odolá jak působení slané vody, tak korozi. Ve světě průmyslu a technologií se často přidává do slitin.
Titan se používá na:
- Skelety a další součástí kosmických družic atd.
- Součásti stíhacích letounů atd.
- Výrobu chirurgických nástrojů
- Výrobu piercingů
Dělají se z něj ale i implantáty ve stomatologii, nebo v ortopedii. Má tedy opravdu široké spektrum využití. Kvůli svým vlastnostem i ve vaší kuchyni.
Specifika titanového nádobí
Titan je v porovnání s některými dalšími materiály, které se používají na výrobu nádobí, velice lehký. Pro představu, titan je asi o 45 % lehčí než ocel, ale zároveň je silnější než hliník. Jak už bylo řečeno, mezi jeho benefity dále patří vysoká odolnost. A to i vůči korozi, která je v oblasti kuchyňského náčiní opravdu nežádoucí.
S tím, že je titanové nádobí tenké se pojí i jedna další výhoda. Trvá relativně krátkou dobu, než se zahřeje. To znamená, že nebudete čekat dvacet let, než se vám uvaří voda na těstoviny, nebo brambory. (Určitě to znáte.)
Výhody a nevýhody titanového nádobí
Nyní se dostáváme k tomu, co vás zajímá nejvíce. Ano, správně. Zaměříme se na to, jaké má vaření v titanovém nádobí výhody a nevýhody. Podle toho se můžete sami rozhodnout, zda má pro vás tato investice smysl, nebo nikoliv.
Mezi klady titanového nádobí patří:
- Zdravější vaření (kvůli možnost používat menší množství tuku)
- Delší životnost
- Nízká váha
- Rychlejší vaření
- Odolnost proti poškrábání
- Snadné čištění
Navíc, z titanového nádobí se v průběhu vaření neoddělují látky, které by nemusely být pro lidské tělo bezpečné. Jak tedy vidíte, vaření v titanovém hrnci má spoustu nesporných výhod.
Mezi zápory pak patří:
- Vyšší pořizovací cena
- Nutnost jídlo v průběhu vaření víc hlídat (mohlo by se snáze připálit)
- Menší pravděpodobnost rovnoměrné tepelné úpravy
Tipy, jak s ním zacházet
Aby se zvýšila pravděpodobnost toho, že bude v průběhu vaření vše v pořádku, nenechávejte titanové nádobí na ohni déle, než je nutné. Zvlášť, pokud ještě něco dodatečně krájíte a podobně. Zjednodušeně řečeno, mějte všechno dopředu připravené a pracujte co nejrychleji to jde.
Také se nehodí brát na titanové nádobí drátěnku, nebo kuchyňské potřeby, které by mohly poškrábat jeho povrch.
Jaké zkušenosti máte s titanovým nádobím vy osobně?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Titan_(prvek) – Titan (česky)
https://www.msrgear.com/blog/backpacking-cookware-materials-titanium-steel/ – Srovnání nádobí z různých materiálů (anglicky)
https://thekitchenjournal.com/titanium-cookware-the-pros-and-cons/ – Výhody a nevýhody titanového nádobí (anglicky)