Rozmarýn: Jaké jsou jeho léčivé účinky + Tipy na 3 recepty

Rozmarýn je bylinka, kterou pozná na první pohled skoro každý. Má dřevitý stonek, ze kterého vyrůstají menší lístečky. Po promnutí v prstech ze sebe navíc vydává příjemně bylinnou vůni. Jak působí na naše zdraví? A v jakých pokrmech ho lze nejlépe využít?

Rozmarýn je bylinka, která je hojně oblíbená v oblasti Středomoří. Kromě toho, že se zde používá do jídel, vyrábí se z ní i parfémy a domácí léčebné prostředky. U nás si rozmarýn svou oblibu teprve získává. Na typickou českou kuchyni je příliš aromatický a hodí se jen někam. I přesto se ho ale vyplatí při vaření vyzkoušet.

pexels olenka sergienko 3323682 scaled

Ale jak?

Rozmarýn a jeho léčivé účinky

V rozmarýnu najdeme několik pro tělo prospěšných látek. Namátkou bychom mohli jmenovat železo, vápník nebo vitamín B6. Velmi pozoruhodný je rozmarýn a jeho účinky na vlasy. Kromě toho, že je krásně provoní, díky antioxidantům, které rozmarýn obsahuje, by neměly být tak náchylné k poškození. 

pexels monicore 135168 scaled

Také podporuje trávení, zlepšuje paměť a dokonce může podporovat zdraví našich nervů. Ovšem, je potřeba s ním zacházet s největší opatrností. Ve velkých dávkách může vyvolat zvracení, způsobit vodu na plicích nebo dokonce i koma. U těhotných žen může jeho vysoká dávka vyvolat potrat. V neposlední řadě, může reagovat s některými léky (Warfarin, Aspirin, Vasotec, Lasix, některá antidepresiva s lithiem atd.)

Tipy na 3 chutné recepty s rozmarýnem

Kuře na rozmarýnu

Budete potřebovat: 2 kuřecí stehna, olivový olej, citronovou šťávu, 2 stroužky česneku, 2 snitky rozmarýnu, ½ cibule, sůl

Začněte tím, že si předehřejete troubu. V tomto případě by měla být rozpálená na 210°. Kuřecí stehna důkladně omyjte a osušte a pokapejte je citronovou šťávou. Poté je osolte a vložte je to pekáče. 

Stehna posypejte nakrájenou cibulí, česnekem a otrhaným čerstvým rozmarýnem. Nakonec maso pokapejte malým množstvím oleje a přikryjte pekáč poklicí. Takto pečte asi 1 hodinu. Průběžně maso kontrolujte a podlévejte ho vodou, aby se nepřipálilo. Po sundání poklice maso pečte ještě asi půl hodiny.

Losos s rozmarýnem

Budete potřebovat: Filety z lososa, rozmarýn, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, citronovou šťávu

Lososa pořádně umyjte a osušte. Poté ho pokapejte citronovou šťávou, osolte ho a opepřete a ozdobte ho najemno nakrájeným rozmarýnem. 

Na pánvi rozpalte olej s máslem a nechte obě ingredience spojit. Poté do pánve nasypejte další rozmarýn. Na rozpáleném oleji pak osmažte filety z lososa ze všech stran. Podávejte s vařenými bramborami.

pexels geraud pfeiffer 6605642 scaled

Vepřová pečeně na rozmarýnu

Budete potřebovat: 1,2 kg vepřové kotlety v jednom kuse, 1 svazek rozmarýnu, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, 1 kg brambor, 500 g šalotky, 250 ml vepřového vývaru

Předehřejte si troubu na 180°. Mezi tím omyjte maso a důkladně ho osušte. Odeberte polovinu rozmarýnu a nasekejte jeho lístky. Ty pak smíchejte se solí a pepřem. Tuto směs následně rukama vetřete do masa. Nezapomeňte na žádnou z jeho stran. 

Maso dejte do pekáče a dejte na něj zbytek rozmarýnu. Takto ho pečte cca 2 hodiny a průběžně ho kontrolujte. 

Zhruba po ½ hodině dejte okolo masa brambory a nakrájenou cibuli. Poté si nastavte minutku na dalších 30 minut, po kterých ke všem ingrediencím přilijete nachystaný vývar. Jakmile je maso měkké, nechte ho cca 10 minut odpočívat. Teprve až pak ho nakrájejte a servírujte s bramborami, se kterými se maso peklo v jednom pekáči.

Jaký je váš nejoblíbenější recept s rozmarýnem? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.

Zdroje informací

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370 – Vše o rozmarýnu (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář