Jak na domácí drobení do polévky? | Jednoduchý recept

Polívka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. Nebo alespoň takhle to říkaly některé naše babičky. Dostat ale do dítěte polévku (případně do dospělého, který z takového dítěte vyrostl) je občas umění. Proto můžete zvýšit své šance na úspěch tím, že do ní dáte polévkové drobení.

Česká kuchyně je plná polévek. Snad nikde jinde na světě není polévka jedním ze dvou hlavních jídel v době oběda. Ovšem, ne každý dovede polévku opravdu ocenit. Jsou mezi námi lidé, kteří by si ji dobrovolně nedali. Jen výjimečně, když je na jídelním lístku jejich oblíbená. (Třeba hráškový krém, česnečka, kulajda nebo dýňová polévka.) 

soup 4115245 1920

Pokud hodláte někoho takového hostit, nebo ho dokonce máte u vás doma, zkuste na něj jít od lesa a do nějaké obyčejné polévky udělejte polévkové drobení. Sice je to práce, která vám vezme pár minut času navíc. Ostatním, ale i sobě, tím uděláte obrovskou radost.

Jak tedy přesně postupovat?

Drobení do polévky z hladké mouky

Budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • lžíci oleje
  • sůl

Do větší misky odměřte mouku a uprostřed udělejte dlaní důlek. Do něj rozklepněte vejce (pozor na skořápky!). K němu přidejte olej a sůl. Vše pořádně rozmíchejte vidličkou. Následně těsto překlopte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj kompaktní bochánek. Následně vezměte struhadlo a nad vařící se polévkou těsto strouhejte přímo do hrnce. 

Drobení do polévky z polohrubé mouky

pexels daria shevtsova 1070893 scaled

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • sůl
  • vodu
  • 100 g hrubé mouky

Stejně, jako v předchozím případě odměřte mouku a dejte ji do dostatečně velké mísy. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vajíčko. K němu po troškách přilévejte vodu. Nezapomeňte na malé množství soli.

Pokud se vám těsto na válu, nebo na ploše vysypané moukou zdá být příliš tuhé, opět k němu nalijte malé množství vody. Dejte ale dobrý pozor, aby těsto nebylo moc tekuté. Pak by totiž nešlo strouhat do hrnce.

Kapání do polévky z krupice

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce krupice
  • špetku soli
  • 2 lžíce mléka

Všechny ingredience důkladně rozšlehejte. Jelikož těsto nebude úplně pevné, budete ho muset protlačit přes cedník. A protože to znamená, že se nebude drobit, neříkáme tomuto doplňku drobení, ale kapání. Opět ho nechte malou chvíli povařit v polévce.

Do které polévky se hodí?

pexels eugene 7190222 scaled

Pokud nevíte, do jakých polévek se kapání s drobením hodí, zkuste začít s klasickým vývarem. Krokem vedle nebude ani drožďová polévka. 

V případě, že byste chtěli udělat obměnu, mezi další tipy patří:

  • Játrové knedlíčky
  • Celestýnské nudle
  • Fritátové nudle
  • Domácí nudle
  • Svítky
  • Vaječné sedliny

Tyto zavářky do polévek se moc nehodí do zeleninových krémů a do exotických polévek. U české klasiky ale dozajista zabodujete.

Děláte někdy drobení do polévky, nebo to považujete za příliš pracné?

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář