Blíží se nám sezóna sbírání hub. A spolu s ní také přichází otázka, co s nasbíranými houbami udělat. Zvlášť, pokud máte štěstí a podaří se vám ulovit pýchavku obrovskou. Proto vám nabízíme pár chutných a jednoduchých receptů z pýchavky, které můžete při nejbližší příležitosti vyzkoušet.
Houbaření je něco jako náš národní sport. Procházka po lese člověka pohladí po duši. Navíc se dá využít ke sbírání hub. (Pozor, ne všechny houby jsou jedlé! Proto, pokud je příliš neovládáte, raději je nechte tam, kde jste je našli.) Během houbaření ale můžete narazit i na méně obvyklé houby. Mezi které patří i pýchavka obrovská. Máte k ní přistupovat stejně, jako k jiným houbám, které si nesete domů, nebo se dá připravit i nějakým jiným způsobem?
Pokud tápete, níže uvedené recepty by vám mohly dodat potřebnou inspiraci k vaření.
Řízky z pýchavky
Budete potřebovat: nasbíranou pýchavku, vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, mléko, olej*
*Množství ingrediencí závisí na tom, kolik pýchavky máte k dispozici.
Nejprve houbu nakrájejte na plátky, nebo na jinak tvarované kousky. Následně z ní sundejte tuhý okraj. A podle potřeby každý kus ještě dodatečně omyjte a očistěte. Kousky houby si položte na talíř, nebo na kuchyňskou linku a pořádně je osolte.
Poté si nachystejte trojobal. Může být klasický, na který jste zvyklí z klasických řízků. Můžete ale také trochu experimentovat s kořením. Do strouhanky, nebo do mouky můžete dát česnek, nebo červenou papriku. Fantazii se v tomto ohledu meze příliš nekladou.
Následně rozpalte olej na pánvi a houbu osmažte z obou stran. Že jsou hotové poznáte podle toho, že získají narůžovělou barvu. Před podáváním nechte řízky z pýchavky okapat na ubrousku.
Pýchavka jako mozeček
Budete potřebovat: 300 g pýchavky, 2 cibule, 4 vejce, 2 lžíce másla, sůl, pepř
Začněte tím, že si pořádně očistíte a najemno nakrájíte cibule. Na pánvi rozpusťte máslo a dejte na něj smažit cibulku.
Mezi tím si na jemné kostky nakrájejte pýchavku. Před přidáním do pánve k cibuli je nezapomeňte pořádně umýt a zbavit je tužší slupky. Jakmile jsou kostky u cibule, dochuťte je solí a pepřem. Následně je za průběžného míchání smažte asi 5 minut.
Mezi tím si do hrnku rozbijte vejce a rozmíchejte je vidličkou. Pokud chcete, osolte je a opepřete. Poté vejce nalijte k houbám a cibuli. Ty míchejte stejně, jako byste si připravovali klasická míchaná vajíčka. Pýchavku na způsob mozečku podávejte s vařenými bramborami, nebo s domácím chlebem z kvásku.
Smažená pýchavka
Budete potřebovat: 550 g pýchavky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 vejce, strouhaný sýr podle chuti, strouhanku, sůl a pepř
Nejprve oloupejte a nakrájejte houby. Případně je ještě očistěte dalším způsobem, bude-li to situace vyžadovat. (Například, pokud jsou houby od hlíny po dešti.) Následně si nachystejte sáček s moukou.
Houby dejte postupně do sáčku a zajistěte, aby byly dokonale pokryté moukou. Poté si rozšlehejte vejce s trochou soli a pepře a namáčejte v něm jednotlivé kousky. Pokud chcete, aby byl recept variabilnější, půl hub obalte v mouce s kořením podle chuti a půl hub v nastrouhaném sýru.
Poté si rozpalte teflonovou pánev s malým množstvím oleje. (Že je dostatečně horký poznáte podle toho, že do něj upustíte trochu strouhanky/těstíčka a tento kousek se začne okamžitě smažit.) Na takto rozpálené pánvi pak smažte jednotlivé kousky hub.
Aby to pro vás bylo jednodušší, nejprve osmažte ty kusy, které jsou obalené moukou. Teprve až poté začněte tepelně upravovat houby, které jsou obalené v sýru. Je to kvůli tomu, že sýr se může začít připalovat, nebo se může lepit na pánev. Což by pak mohlo znemožnit bezproblémové smažení pýchavek obalených strouhankou.
Máte nějaký svůj oblíbený způsob, jakým připravujete pýchavku? Pokud ano, budeme rádi, když se o něj podělíte do komentářů.
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pýchavka_obrovská – Pýchavka obrovská (česky)