Tvarohový nepečený dort je skvělá alternativa k řadě náročnějších dezertů. Zatímco na jaře může být hlavní hvězdou Velikonoc a dalších společenských oslav, v létě se hodí jen tak na chuť. A co takový nepečený dort ze sušenek! Zjednodušeně řečeno, rozhodně neuděláte nic špatného, když se ve správnou chvíli vytasíte s jednoduchým, ale zato velmi chutným receptem.
Když oslavujeme výročí, svátek, jako je třeba Valentýn, nebo chceme někomu udělat radost, je pravděpodobné, že se pustíme do pečení dortu. Co si ale budeme povídat. Ne každý je rozený cukrář, který dokáže oslnit několikapatrovým a dokonale ozdobeným výtvorem. Případně, na nějaké velké pečení nemáme moc času.
Právě v takových chvílích se nejvíc hodí zapátrat v receptech na nepečený tvarohový dort. Velmi oblíbené jsou ale u všech strávníků i nepečené dorty s ovocem. Jejich velkou výhodou je to, že do nich spotřebujete jahody natrhané v rámci návštěvy jahodové plantáže, či jablka nebo meruňky, které vám někdo přivezl ze své vlastní zahrádky. Takže se tím dost výrazně omezí zbytečné plýtvání.
Už ale učiníme konec chození kolem horké kaše. Níže vám představíme recept na nejlepší nepečený dort s tvarohem a další možné alternativy, které můžete vyzkoušet.
Nepečený čokoládový dort
Budete potřebovat: máslo na vymazání formy, 225 g 70% čokolády, 225 g plnotučné šlehačky, ½ lžičky perníkového koření, 2 lžičky jemně namleté kávy na espresso, ¼ lžičky mořské soli, kakao
Začněte tím, že si vyberete správně velkou formu, nebo pánev. V ideálním případě by měla mít 15 cm. Tuto nádobu důkladně vyložte pečicím papírem.
Nad teplou párou (čili, ve vodní lázni) rozpusťte čokoládu. V jiném rendlíku pomalu zahřejte smetanu. Do ní přidejte kávu a koření. Jakmile je smetana horká na dotek, sejměte ji z plotýnky. Dodatečně do ní zamíchejte připravenou sůl. Pak vezměte rozpuštěnou čokoládu a za stálého míchání ji přilívejte do smetany.
Tuto směs nalijte do nádoby, ve které bude dort chladnout. Směs přikryjte plastovou potravinářskou fólií a dejte ji do mrazáku. Ideálně přes noc. Před servírováním dort vyjměte z nádoby a poprašte ho tmavým kakaem.
Nepečený dort se sušenkami, tvarohem a ovocem
Budete potřebovat: 200 g rozbitých grahamových sušenek, 67 g hnědého cukru, 115 g másla, 300 ml plnotučné šlehačky, 680 g plnotučného tvarohu, 100 g cukru krystal, 2 lžíce cukrářského cukru, 60 ml zakysané smetany, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu, jahody na zdobení
V kuchyňském robotu rozbijte sušenky. (V případě nutnosti můžete zkusit váleček, nebo paličku na maso.) Následně je dejte do větší misky a přidejte k nim rozpuštěné máslo a cukr. Vše opravdu velmi důkladně promíchejte. Tuto směs dejte do formy a pořádně ji stlačte. Půjde o pevný základ dortu. Aby se vám to dělalo lépe, na stlačování můžete použít dno hrnku, nebo plecháčku. Sušenky pak dejte na půl hodiny do mrazáku.
V mixéru spolu vyšlehejte tvaroh s cukrem. Jakmile má tvaroh nadýchanou strukturu, zamíchejte do něj cukrářský cukr a zakysanou smetanu. Dále přidejte citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Mixujte několik minut, dokud se všechny ingredience dostatečně nespojí. Nakonec přidejte do směsi vyšlehanou šlehačku.
Vyndejte základ z mrazáku a pomalu na něj začněte pokládat připravený krém. Formu překryjte potravinářskou fólií a dejte ji přes noc do mrazáku. Vyndejte dort z formy, ozdobte ho ovocem a můžete ho podávat.
Další alternativy
Pokud nemáte ponětí, jakými dalšími způsoby by bylo možné nepečený dort připravit, můžete vyzkoušet hotové korpusy, které se prodávají v obchodě. Na ně můžete položit čerstvé, nebo kompotované ovoce. V závislosti na preferencích ho ozdobte šlehačkou, nebo ho přelijte želatinou a nechte vychladnout.
Dobrým tipem je i to, že na základ korpusu dáte pudink a na něj pak vyšlehanou zakysanou smetanu s cukrem. V obou případech budete mít hotovo v řádu několika minut.
Jaký je váš oblíbený nepečený dort?
Zdroje informací
https://www.101cookbooks.com/no-bake-chocolate-cake-recipe/ – Recept na nepečený čokoládový dort (anglicky)
https://sallysbakingaddiction.com/no-bake-cheesecake/ – Recept na tvarohový nepečený dort se sušenkami a ovocem (anglicky)