Pečený bůček je vyhledávanou pochoutkou mnoha českých rodin. Příprava perfektního pečeného bůčku je ale běh na dlouhou trať, která může být lemována dílčím neúspěchem. Dnes vám tedy dáme rady, díky kterým bude váš pečený vepřový bůček za každých okolností perfektní.
O tradiční české kuchyni můžeme říct leccos. Rozhodně ale ne to, že by byla oproti těm ostatním nějak zvláště dietní. A tak není divu, že se nám na talíři objevují tu jitrnice, tu žebírka a jindy zase pořádně propečený bůček. Tyto pochoutky k nám ale jednoznačně patří, takže by byla chyba se jich (v dnešní době) nějak stranit. S dobře vychlazeným pivem se jim totiž nedá absolutně nic vytýkat.
Jenže, ne každý je od přírody šéfkuchař. A tak se může stát, že zatímco vaše maminka, babička či kamarád dokáže připravit naprosto okouzlující pečený bůček, vám se to z nějakého skrytého důvodu stále ještě nedaří.
Dnes se proto podíváme, jak tento kulinářský problém jednou provždy vyřešit.
Než začnete s vařením
Než se necháte pohltit svou vášní k vaření, je potřeba splnit pár základních úkolů. Jedním z nich je správný výběr masa. Pokud vám smíme radit, spíše než do supermarketu si udělejte vycházku do nejbližšího řeznictví. Kromě toho, že budete mít záruku čerstvosti surovin si můžete nechat poradit od zkušené řeznice. Maso pro pečení kupujte vcelku. Ideální také je, když má na sobě kůži, nebo jasně patrný tuk. (Kromě toho, že můžete takto bůček upéct do křupava bude maso díky tuku hezky šťavnaté.)
Hodně důležitý je i výběr správného, a hlavně ostrého, nože. Proto před začátkem vaření nezapomeňte udělat malou revizi vašeho kuchařského náčiní. Pokud nůž na maso není jako břitva, je potřeba ho trochu naostřit.
Příprava pečeného bůčku
Nyní se pomalu přesouváme k samotnému vaření. V první řadě maso zkontrolujte a omyjte. Potom ho lehce osušte papírovou utěrkou. Pokud máte v plánu péct svůj bůček vcelku, vůbec nic se nestane, když mu nahoře trochu naříznete kůži. (Do mřížky.) Hned poté si rozpalte troubu na cca 160 °C. Z programů vyberte pečení s ventilátorem.
Než začne být trouba dostatečně horká, vložte maso do velkého pekáče a začnete s jeho dochucováním. Kromě soli ho můžete trochu potřít olejem.
Když vám termostat na troubě zasignalizuje dosažení požadované teploty, vložte maso dovnitř. Nyní ho pomalu pečte asi dvě a čtvrt hodiny. Ujistěte se, že tento čas opravdu dodržíte. Proto si nezapomeňte nastavit kuchyňskou minutku.
Jakmile tento časový interval uběhne, zvedněte teplotu pečení v troubě. Místo 160 °C na 180 °C. Takto maso pečte ještě dalších 35 minut. Potom ho vyndejte a nechte ho odpočívat, dokud neschladne.
Ochucení masa
Aby vás pečený bůček jen tak neomrzel, můžete ho připravit na několik různých způsobů.
K pečenému bůčku se hodí dochucení:
- Solí
- Medem
- Čili papričkami
- Pivem
- Česnekem
- Tymiánem
- Fenyklem
- Whisky
Fantazii se meze nekladou.
Pokud chcete, aby bylo maso vychucenější a křehčí, můžete ho dát uležet s bylinkami, nebo jinými ingrediencemi do lednice přes noc. (V tom případě ale maso zabalte do potravinářské fólie.)
Vyhrát si můžete i se samotnou úpravou. Někdo preferuje vepřový bůček nakrájet na plátky, které poté podává ve formě knedlo-vepřo-zelo. (Nebo jen tak k pivu.) Z vepřového bůčku jde udělat i roládu, nebo ho glazovat po malých proužcích ve sladkokyselé, nebo pikantní lepivé omáčce. (Super chuťovka podávaná na párty, nebo během grilování.)
V posledních několika letech je velmi oblíbená i příprava vepřového bůčku na asijský způsob, kdy je při jeho přípravě použité exotické koření. Maso se potom podává s nudlemi, zeleninou či rýží.
Máte nějaký vlastní osvědčený recept na přípravu vepřového bůčku? Napište nám ho do komentářů.